Groei Zoo kost 30 miljoen euro

Print
Antwerpen - Het Gents architectenbureau Robbrecht en Daem tekent het masterplan voor de uitbreiding van de Antwerpse Zoo. Het heeft deze opdracht in de wacht gesleept na een open oproep van Vlaams bouwmeester Marcel Smets. Concrete plannen zijn er nog niet, wel stemt de visie van de architecten het best overeen met die van de Zoo-directie.
BR>
De Antwerpse Zoo groeit de komende tien jaar met maar liefst anderhalve hectare. Voor die uitbreiding reserveert de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen (KMDA) dertig miljoen euro. Om die extra ruimte optimaal in te vullen voor de dieren en de bezoekers, werd een open oproep verspreid via de Vlaamse bouwmeester. "Daarop reageerden 105 kandidaten", vertelt Marcel Smets. "Uit die groep selecteerden we tien architectenbureaus die een uitgebreide visie opstelden. Daarvan leunt het opzet van Robbrecht en Daem het dichtst aan bij de visie van de directie van de Antwerpse Zoo."

Naast het ontwerp voor het masterplan, sleepte het architectenbureau ook de uitvoering van de eerste fase van de werkzaamheden in wacht. Goed voor de eerste schijf van 3 miljoen euro. Paul Robbrecht en Hilde Daem zijn in elk geval erg blij met de opdracht. "Dit is een unieke kans. We hebben maar één historische Zoo in België en dan nog eentje met internationale uitstraling."

Edutainment

De opdracht van de architecten bestaat er niet alleen uit om de extra ruimte in te vullen. "Onze focus ligt op het deelgebied aan de Ommeganckstraat tot aan het runderverblijf, inclusief het gebouw van de mensapen, de Humboldtpinguïns en de kinderzoo. Daarnaast zullen we ook rekening houden met de buurt en met de hele dierentuin", vertelt Paul Robbrecht. "Onze visie stemt in elk geval overeen met de missie van de KMDA. We richten ons op edutainment (educatie en entertainment) en verwetenschappelijking van de zoo. In de negentiende eeuw toonden dierentuinen als een soort prentenboek hoe dieren eruit zagen. In de twintigste eeuw wisten we hoe de beesten eruit zagen en werd ook hun natuurlijke omgeving verduidelijkt. Nu, in de 21e eeuw, kunnen we ons via televisie en internet wel een beeld vormen van oerwoud, steppe en savanne, maar willen we observeren hoe de dieren leven en een meer wetenschappelijke achtergrond krijgen."

Bieke LATHOUWERS Orang-oetans verdwijnen Ook de verblijven voor de mensapen zitten in het masterplan vervat. In de collectieplannen staat dat de orang-oetans Antwerpen verlaten en dat het verblijf van de chimpansees zal worden vergroot. Het verblijf van de gorilla's blijft dezelfde omvang behouden. Met de chimpansees zal opnieuw worden gekweekt. De orang-oetans van de Antwerpse Zoo verhuizen naar het Engelse Chester. "Het vertrek van de orang-oetans past in onze visie om minder diersoorten in grotere verblijven onder te brengen. De concrete planning wordt opgemaakt samen met de coördinator van het internationaal kweekprogramma", vertelt directeur Rudy Van Eysendeyk. "In de dierentuin van Chester wordt een nieuw verblijf voor orang-oetans gebouwd", vertelt curator Sander Hofman. "Als dat helemaal klaar is, kunnen Astrid en Tuan verhuizen." Door het vertrek van de orang-oetans krijgen de chimpansees meer plaats. Ook hier wordt nauw samengewerkt met het internationaal kweekprogramma. "In alle dierentuinen wordt op dit moment nagegaan welke ondersoorten er bij de chimpansees bestaan. Omdat in de Antwerpse Zoo zes van de negen chimpansees giften zijn van particulieren, is de kans groot dat het om zuivere ondersoorten gaat. Wat uiteraard goed is voor het kweekprogramma", vertelt Hofman. "Het is de bedoeling dat chimpansees van dezelfde ondersoorten worden samengebracht om mengvormen tegen te gaan. Met welke dieren weten we dus nog niet, maar we gaan in elk geval opnieuw kweken met de chimpansees." De gorilla's in Antwerpen genieten vooral van hun oude dag. Kumba is een onvruchtbare Westelijke laaglandgorilla van ongeveer dertig jaar. Victoria (39) en Amahora (16) zijn de laatste twee oostelijke gorilla's in dierentunen. Zij worden dus niet meer in het kweekprogramma ingezet. Siemen (4) en Sander (2) uit Lubbeek bekijken de chimpansees in de Antwerpse Zoo. Binnenkort gaat de zoo opnieuw kweken met deze apensoort. Foto Dirk KERSTENS

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio