Doodrijder Statiestraat krijgt twee maanden effectieve celstraf

Print
Antwerpen - Kemal S. (20), die op 10 februari 2006 in de Statiestraat in Berchem de 39-jarige Marc Nuyts doodreed en daarop vluchtmisdrijf pleegde, is donderdag door de Antwerpse politierechtbank veroordeeld. Hij kreeg 18 maanden cel waarvan twee maanden effectief en 18 maanden rijverbod. "Een veel te lichte straf voor zo'n gangster", vindt de familie van het slachtoffer. "We gaan in beroep."
BR>
Marc Nuyts stak op 10 februari rond 22.40u het kruispunt van de Statiestraat met de Generaal Drubbelstraat over. Een Volkswagen Golf kwam aan hoge snelheid aangereden, maaide Marc van het zebrapad en slingerde hem zo'n 50 meter weg. Marc overleed ter plaatste, zijn verwondingen waren gruwelijk. Chauffeur Kemal S. stopte pas een kilometer verder. Door de klap was zijn voorruit verbrijzeld en had hij glas in zijn gezicht gekregen. Hij belde een vriend, die hem ophaalde en naar het ziekenhuis bracht. Daar vertelde Kemal dat hij iemand had aangereden en werden de hulpdiensten gebeld.

Kemal beweerde dat hij maar 75 km/u, maar volgens deskundigen moet zijn teller zo'n 96 km/u hebben aangewezen. "Mijn moeder heeft kanker. Ik reed zo snel omdat ik een sms'je had gekregen dat haar toestand was verslechterd", zei hij. "Ik was in shock. Bovendien gooide die man zich voor mijn wielen. Ik denk dat hij zelfmoord wilde plegen."

"Ongepast en onjuist", vond de rechtbank deze laatste bewering. "Marc Nuyts trof geen enkele schuld. Als Kemal niet zo snel had gereden, had Marc de overkant van de straat bereikt en was het ongeval niet gebeurd." De uitleg van het sms'je veegde de rechter ook van tafel. "De ontvangst van dat bericht is nooit bewezen. En als de beklaagde in shock was, had hij zéker nooit achter het stuur mogen kruipen."

De rechter gaf een flink deel van de straf met uitstel, omdat Kemal geen verkeersinbreuken op zijn strafblad had staan.

"Gangster"

De familie van Marc Nuyts woonde de zitting bij en reageerde geëmotioneerd op de uitspraak. "Twéé maanden effectief, is dat nu een straf?" vroeg Marcs moeder, Mariette Horemans, zich af. "We vinden dat hij levenslang rijverbod moet krijgen, zoals de procureur had gevraagd. We willen dus in beroep gaan. Die man is een onverbeterlijke gangster, die de Statiestraat als zijn privé-raceterrein beschouwde. Hij gaat nog slachtoffers maken."

Bénédicte VAN PAESCHEN

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio