Rechter vernietigt huwelijk

Print
Beerse - Beersenaar heeft alleen telefonisch en per brief contact met zijn Ghanese vrouw
BR>
Luc Michielsen (57) uit Beerse stapte op 9 januari 2003 in het huwelijksbootje met zijn Ghanese vrouw Ivy Akakpo (34). De schrijnwerker heeft nog niet veel plezier aan zijn huwelijk beleefd. De Belgisch-Nederlandse ambassade in Ghana weigerde een uitreisvisum te geven aan de vrouw. Daarenboven vernietigde de rechtbank in Turnhout het huwelijk tussen het koppel.

"Ik heb mijn vrouw in 2001 leren kennen in het Nederlandse Utrecht. Zij was daar tijdelijk. De vonk sloeg meteen over tussen ons", vertelt Luc Michielsen. De Ghanese Ivy Akakpo vertrok iets later opnieuw naar haar geboorteland. In 2003 reisde Luc naar daar om met haar te trouwen. Zijn droom om met de vrouw en haar twee kinderen uit een vorig huwelijk een nieuw leven te beginnen in Beerse, is nog altijd niet uitgekomen.

"De Belgisch-Nederlandse ambassade in Ghana weigerde in 2005 een visum voor mijn vrouw om naar België te reizen. Voor ik haar leerde kennen zou ze met een vals werkgeverstattest in Nederland hebben verbleven", zegt Luc Michielsen. "Sindsdien heb ik het ene proces na het andere aangespannen, wat me al 100.000 euro heeft gekost. Op 1 februari heeft de rechtbank in Turnhout ons huwelijk nietig verklaard." Dat Luc Michielsen de namen van zijn schoonfamilie niet zou kennen, was voor de rechtbank een van de argumenten om het huwelijk te verbreken.

De Beersenaar tekende beroep aan tegen het vonnis van de rechter. Luc Michielsen trekt jaarlijks voor een tijdje naar Ghana om toch bij zijn vrouw te zijn. Verder verloopt de correspondentie via telefoon en via brieven. "Vorig jaar ben ik niet naar Ghana kunnen gaan omdat ik acht keer ben geopereerd. Had ik dit vooraf allemaal geweten, dan had ik ze beter illegaal naar hier gehaald", meent de man. "Mijn vrouw ziet het in Ghana niet meer zitten. Ze huilt elke dag. Ik zou zelf naar ginder kunnen gaan, maar daar is geen werk. Mijn vrouw werkt in de computersector, maar verdient amper twintig euro per maand. Als ze hier in België zou wonen, zou ze in drie maanden Nederlands willen leren."

Bart VAN DEN LANGENBERGH
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio