Desselina houdt accordeon hip

Print
Dessel - Accordeonorkest Desselina uit Dessel viert zondag zijn vijfentwintigste verjaardag met een jubileumorkest in cultuurcentrum 't Getouw in Mol. De muziekvereniging houdt de accordeon door een verrassende muziekkeuze hip bij jonge muzikanten.
BR>
Desselina bewijst al een kwarteeuw dat accordeonmuziek vaak onterecht een oubollig karakter meezeult. De Desselse groep durft het aan om het beroemde Bohemian Rhapsody van Queen een accordeonjasje te passen. Zondag staat Desselina op de planken van 't Getouw met Accordeana uit Nederland als gast.

"We zaten 25 jaar geleden met een zestal leerlingen in een accordeonorkest uit Arendonk. Toen dat stopte, gingen we in Dessel op eigen kracht verder. Als dirigent koos ik meteen voor een andere muziekaanpak. De soms ouderwetse accordeonmuziek ging eruit", licht beroepsmuzikant en dirigent Marc Janssen toe.

"We begonnen met elf mensen in zaal De Eendracht. Nu tellen we 21 muzikanten. Het doet me deugd dat zoveel jonge mensen nog voor de accordeon kiezen. Ik heb nu elf jonge mensen in opleiding. Ook veel volwassenen leren hier hun eerste tonen spelen. Hier kunnen ze zich volop concentreren op het leren spelen van het instrument."

Sportpaleis

Ine Janssen (13) beaamt de stelling dat een accordeon ook voor het jonge volkje best leuk kan zijn. Ze speelt al van haar vijfde accordeon. "Het is een tof instrument waar je snel mee kan spelen. Bovendien brengt Desselina leuke liedjes. Ik speel ook dwarsfluit. Een beroep als muzikante ambieer ik niet, maar ik zou graag nog lang muziek blijven spelen."

Desselina trad al op in Kerkrade (Nederland), Keulen (Duitsland), Bremerhaven (Duitsland), Innsbruck (Oostenrijk) en Praag (Tsjechië). Vorig jaar stond de groep nog in het Sportpaleis voor het nationaal zangfeest. Desselina start op 1 april een opleidingscursus voor accordeonisten. Zowel beginnelingen als mensen die al accordeon spelen, kunnen deelnemen. Het concert van zondag start om 14.30u en kost 7 euro.

Willy VAN DEN BERGH
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio