Kunstenaar geweigerd in Winterkapel

Kunstenaar Luc Verbist (52) is boos. De Hammenaar mag zijn werk niet tentoonstellen zoals hij wil in de Winterkapel op de Markt. Enkele dagen voor de opening zei de kerkraad van Sint-Pieter in de Banden plots de gemaakte afspraken op. Verbist moest noodgedwongen op zoek naar een andere locatie voor zijn schilderijen.

Wim Onselaere

BR>

"Toen ik donderdagmorgen samen met de gemeentewerklieden met mijn kunstwerken aan de Winterkapel arriveerde, stond Marcel de Grave van de cultuurraad me op te wachten", vertelt een emotioneel aangeslagen Verbist. "Hij zei dat er in de kapel geen enkel voorwerp mocht worden weggehaald of verplaatst. Er mocht ook geen bevestigingsmateriaal gebruikt worden. Dat had de kerkraad beslist ondanks de afspraken die het gemeentebestuur hierover had gemaakt. Daardoor kan ik mijn werk onmogelijk tonen."

Verbist alarmeerde het gemeentebestuur. Na overleg met burgemeester Paul Van de Casteele (CD&V) en schepen Herman Vijt (CD&V) van Cultuur werd besloten om te verhuizen naar de feestzaal van het gemeentehuis. "Ik betreur de houding van de kerkraad", reageert Vijt. "Het is niet fraai enkele dagen voor de opening van de tentoonstelling plots eenzijdig alle gemaakte afspraken terug te schroeven. Gelukkig was de feestzaal nog vrij. Deze zaal wordt normaal niet meer gebruikt voor tentoonstellingen. Over enkele jaren wordt de Winterkapel gemeentelijke eigendom."

Niet choqueren

Het is de tweede keer dat Verbist problemen heeft met de Winterkapel. Ook in 2003 maakte de kerkraad bezwaar tegen het concept van zijn tentoonstelling in het kader van het artistiek project Binding. Hij gaf toen een eigen interpretatie van lijden en verval. In de nis van de kapel had hij een konijntje gezet. Een statie van de kruisweg verving hij door een blauw silhouet.

"Ik was met deze expo echter niet van plan om te choqueren. Ik maakte zelfs werken speciaal voor deze expositie in kleuren, stoffen en symbolen die passen bij de religieuze sfeer van de kapel, zonder naakten of obscure dingen."

Verbist werkt nu in ijltempo een nieuw concept voor de expo uit. "Deze zaal is een totaal andere ruimte dan de kapel. Hier past een andere aankleding waarin niet alle werken zinvol passen. Wel neem ik alle raampanelen in de zaal weg. Zo kan het publiek van op de Markt mijn werk zien."

De kerkraad was donderdag niet bereikbaar voor commentaar.

Wim ONSELAERE

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio