Bij vechtpartij betrokken commissaris voor de strafrechter

Print
Antwerpen - Commissaris Marcel S. van de lokale politie van Antwerpen is donderdag voor de Antwerpse strafrechter verschenen voor zijn betrokkenheid bij een zware vechtpartij bijna drie jaar geleden.
Aanleiding voor het gevecht was het hondje van de commissaris dat te dicht in de buurt van een oude Marokkaanse man kwam.

Het openbaar ministerie vorderde de vrijspraak voor de commissaris, omdat hij uit wettige zelfverdediging handelde. De Marokkaan riskeert twee jaar met uitstel.

De feiten speelden zich op 17 juni 2004 af op het kruispunt van de Alfons De Cockstraat en de Van Peenestraat in Antwerpen. Marcel S. wandelde samen met zijn echtgenote, zijn schoonmoeder en zijn hond langs Ahmed T. die met zijn fiets bezig was.
Het hondje kwam te dicht in Ahmeds buurt. De oude man had net een reinigingsritueel ondergaan en wilde niet in contact komen met het dier.

De commissaris zegt dat de Marokkaan naar de hond schopte en zijn echtgenote in het gezicht sloeg toen die de man daarover aansprak. De commissaris duwde naar eigen zeggen de man vervolgens achteruit. Ahmed houdt vol dat hij zijn been alleen maar wegtrok, omdat de hond tegen hem opsprong en dat de commissaris hem vervolgens met een boksijzer tegen het hoofd had geslagen. Dat boksijzer werd evenwel nooit teruggevonden en ook geen van de getuigen maakten er achteraf melding van.

Na dat eerste incident wandelde de familie S. verder, maar werd door Ahmed, zijn zoon Faisal en dochter Fatima achterna gezeten. Er ontstond een flinke vechtpartij. Faisal bewerkte Marcel met zijn vuisten en Fatima ging de vrouw en de schoonmoeder van de commissaris te lijf met haar paraplu. Ahmed zou zich van een fietsketting of -slot bediend hebben, wat evenmin door de getuigen gezien werd.

De familie S. probeerde zich meermaals aan het gevecht te onttrekken, maar werd telkens opnieuw aangevallen. Een apothekeres en een kapster die hen te hulp schoten, werden door Faisal en Fatima met de dood bedreigd. De commissaris liep een hersenschudding, kneuzingen aan het gelaat en een gebroken hand op. Op psychisch vlak houdt hij een arbeidsongeschiktheid van 30 procent aan het incident over.
Zijn echtgenote had eveneens kneuzingen, maar ook een gebroken neus en een lichte hersenschudding. Ook de andere betrokkenen kwamen gehavend uit de strijd.

Het openbaar ministerie was van mening dat de commissaris, zijn echtgenote en schoonmoeder uit wettige zelfverdediging gehandeld hadden en vroeg voor hen de vrijspraak. Voor Ahmed, Faisal en Fatima T. vorderde de procureur een celstraf van twee jaar met uitstel.
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio