Hoboken herdenkt faillissement scheepswerf Cockerill

Print
Hoboken - De heemkundige kring Hobuechen 1135 herdenkt dit jaar de 25ste verjaardag van het faillissement van de scheepswerf Cockerill. Ze doet dat in de eerste plaats met een tentoonstelling die tot 4 maart loopt in het districtshuis.
Het initiatief loopt onder meer in samenwerking met de stad Antwerpen, het district Hoboken en het Museum aan de Stroom (MAS).

De tentoonstelling over de scheepswerf opent op 10 februari, dag op dag 25 jaar na het nieuws dat Cockerill Yards Hoboken de deuren moest sluiten. Het faillissement van het bedrijf had niet enkel ingrijpende gevolgen voor de tewerkstelling in Hoboken en de omringende gemeenten - 2.700 mensen verloren hun werk - maar leidde ook tot een sociaal drama bij een aanzienlijk deel van de lokale bevolking.
Pas 16 jaar na datum kregen 1.616 ex-werknemers hun laatste achterstallige opzegvergoedingen.

Volgens de heemkundige kring biedt de tentoonstelling een overzicht van de werf, zijn mensen en de schepen die ze bouwden.

De expo probeert in de eerste plaats het menselijke drama in beeld te brengen. Een filmmontage toont in een twaalftal minuten de aanloop naar het faillissement. Een collage van krantenknipsels brengt het verhaal door de ogen van de geschreven pers.

Een scheepsmodel van het Portugese passagiersschip Infante Dom Henrique trekt een parallel tussen het lot van de werf en dat van de schepen die op de werf werden gebouwd. Na een reeks faillissementen, overnames en herstellingen werd dit drijvende paleis enkele jaren geleden gesloopt.

De tentoonstelling belicht niet alleen het faillisement, maar ook het ontstaan, de evolutie en de groei van de werf. Je krijgt voorts scheepsmodellen te zien en vindt meer uitleg over de nijverheidsschool.

In mei is de tentoonstelling nog te zien in de lokalen van de heemkundige kring (Maalbootstraat 15) en in september op de braderij en jaarmarkt. Dit najaar wordt ook een boek over de Cockerill Yards voorgesteld.
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio