Dieven verdoven truckers

De correctionele rechtbank in Turnhout boog zich woensdag over een dossier van 85 inbraken in cabines van vrachtwagens. De bende sloeg toe op parkings langs autowegen in heel België. Acht beklaagden van Servische en Bulgaarse afkomst, die in Antwerpen wonen, riskeren celstraffen van twee tot acht jaar.

Bart Van den Langenb

BR>

Bendes mogen de veiligheid van de vrachtwagenchauffeurs niet langer in het gedrang brengen. Anders dreigt een tekort aan chauffeurs", zei openbare aanklager Lieve Vanermen op de Turnhoutse rechtbank. Ze eiste voor de acht beklaagden gevangenisstraffen van twee tot acht jaar.

Hoofdbeklaagde Dejan M. (32) uit Antwerpen riskeert acht jaar cel. Samen met zeven andere verdachten stond hij terecht voor in totaal 85 inbraken en inbraakpogingen in truckcabines over heel België, waaronder in Oud-Turnhout, Vorselaar, Kontich, Antwerpen en Kruibeke. De feiten vonden plaats van september 2005 tot juni 2006.

"De boeven beroofden de chauffeurs telkens in hun slaap en gingen aan de haal met persoonlijke spullen zoals gsm’s, laptops, gps-toestellen, geld en bankkaarten", zei subsitute Vanermen. "Een aantal truckers klaagde nadien over misselijkheid, braakneigingen en hoofdpijn. De daders gebruikten waarschijnlijk gas om de bestuurders te bedwelmen. Een gedupeerde chauffeur beweerde dat hij in zijn cabine negen uur aan een stuk had geslapen, wat hem nog nooit was overkomen."

De dieven viseerden vooral buitenlandse truckers, omdat zij meestal niet zo vlug klacht neerleggen bij de politie.

Vingerafdruk

Het onderzoek startte in het arrondissement Turnhout, na de ontdekking van een vingerafdruk van één van de beklaagden in een achtergelaten voertuig. De daders lieten in totaal negen voertuigen achter, waarvan de oorsprong niet of moeilijk kon worden achterhaald.

Volgens het Openbaar Ministerie behoorden de beklaagden allemaal tot eenzelfde criminele organisatie. Eén van de beklaagden zorgde voor de verkoop van een deel van de gestolen spullen.

De meeste mannen gaven slechts een deel van de feiten toe. "Deze mensen hebben het niet gemakkelijk. Het zijn Romazigeuners die in een uitzichtloze situatie verkeren", pleitte meester Philippe Carsau namens Dejan M. "Acht jaar cel is niet verantwoord."

Vader Medo (37) en zijn zoon Daki S. (19) gaven vijftien inbraken toe. "Dit zijn geen gewetenloze schurken. Ze hebben de inbraken gepleegd puur om te kunnen overleven", zei meester Johan Platteau.

De rechtbank velt een vonnis op woensdag 7 maart.

Bart VAN DEN LANGENBERGH

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio