Antwerpse klimaatwijken scoren beter dan andere gemeenten

Print
Borgerhout - De zeven Antwerpse klimaatwijken, 70 gezinnen, hebben de afgelopen drie maanden gemiddeld 12,71% energie bespaard. In vergelijking met andere steden scoort Antwerpen drie maanden voor het einde erg goed. "Volgend jaar zou eenderde van de stad moeten meedoen", vinden de bewoners van Klimaatwijk Deurne-Zuid-Borgerhout.
BR>
In de provincie Antwerpen doen in totaal 24 gemeenten mee aan het project Klimaatwijken. Bedoeling is dat bewoners op zes maanden 8% energie besparen. De deelnemers van een klimaatwijk volgen samen met een energiemeester gedurende die tijd hun gas- en elektriciteitsverbruik op de voet op. Vorig jaar bespaarden tien Antwerpse Klimaatwijken 5,49%.

"We komen een keer in de maand samen om ervaringen en tips uit te wisselen", zegt Gwen die deelneemt aan Klimaatwijk Deurne-Zuid-Borgerhout. "We zijn met 13 gezinnen en dat sociale aspect stimuleert om ermee verder te gaan. Voor mij is het bewust omgaan met het milieu en het realiseren van de Kyotonorm in Antwerpen doorslaggevend geweest om mee te doen, veel meer dan de persoonlijke besparing."

Anton Van Der Veen, bewoner en omgeschoolde energiemeester, ondersteunt de deelnemers van zijn Klimaatwijk. "Uiteraard heeft iedereen zijn comfortzone en kan je niemand zomaar energiebesparende ideeën aanpraten, maar in onze Klimaatwijk loopt het erg goed", zegt hij. "Er zou meer ruchtbaarheid moeten worden gegeven aan dit project."

Voor bewoner Leo was het toch even wennen. "Je vergeet snel overbodige lichten uit te doen, maar ondertussen is het thuis nooit warmer dan 20°, is de halogeenlamp van 100 Watt enkel een sierstuk en wordt de badkamer verwarmd door even de warmwatersproeier op te zetten."

"Bij mij is het 18° in huis", zegt Rieke. "Ik trek een warme trui aan, dat is nog gezellig ook. Mijn bezoekers vinden het thuis wel altijd te koud."

De verwarming lager draaien, korter douchen, minder vaak een bad, geen toestellen op stand-by maar uitschakelen, lichten uit. In Deurne-Zuid-Borgerhout zijn de 13 gezinnen er op deze manier in geslaagd om op drie maanden tijd 18,18% minder energie te verbruiken. De resultaten van andere gemeenten zijn nog niet volledig, maar in Sint-Niklaas stranden ze voorlopig op 8% minder verbruik, in Beveren-Waas op 10%, in Dendermonde op 3,6% en in Gent op 4%. Het project Klimaatwijken loopt af in april 2007.

Karin VANHEUSDEN
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio