Studie bevestigt dat dikke chauffeurs risico vormen

Print
Turnhout - Truckers met overgewicht hebben beduidend meer kans om achter het stuur in slaap te vallen dan collega's met een gezonde levensstijl. Die conclusie trekt het departement Gezondheidszorg van de Katholieke Hogeschool Kempen (KHK) uit een nog lopend onderzoek naar slaapstoornissen bij truckers.
BR>
Een slaaponderzoek verplicht maken voor zwaarlijvige beroepschauffeurs is volgens de KHK noodzakelijk om herhalingen van het ongeval met een Belgische bus in Duitsland te voorkomen.

Na twee jaar onderzoek naar slaapstoornissen bij 300 Kempense truckers ziet de hogeschool een verband tussen zwaarlijvigheid en aanleg voor het obstructief slaapapnoe syndroom (OSAS). Bij deze aandoening wordt iemands keel tijdens de slaap kort afgesloten, waardoor de luchtstroom wordt onderbroken. Door het zuurstofgebrek ontwaakt de persoon, waarna hij weer indommelt.

"Dit kan zich honderden keren per nacht herhalen, zonder dat de persoon zich daar bewust van is. Maar de voortdurend gestoorde slaap vermindert de slaapkwaliteit drastisch. De persoon bouwt een slaapschuld op, wat leidt tot overmatige slaperigheid overdag", zegt projectleider Dirk Engelaar.

Driekwart te dik

Personen met een ernstige vorm van OSAS lopen twee- tot zevenmaal meer kans om betrokken te raken in een arbeids- of verkeersongeval. Dat verhoogd risico geldt zeker voor truckers, omdat velen door een gebrek aan beweging en slechte eetgewoonten overgewicht hebben.

"Drie vierde van de truckers die aan het onderzoek deelnamen, waren te dik. Verder onderzoek bij een groep van zestig zwaarlijvige truckers toonde aan dat dertien procent met een ernstige vorm van OSAS kampte, terwijl dat bij mannen normaal vier procent is."

"We pleiten voor de invoering van een verplicht slaaponderzoek voor zwaarlijvige chauffeurs", zegt Dirk Engelaar. "We willen hun rijbewijs niet afnemen. 's Nachts slapen met een zuurstofmasker, meer bewegen en op de voeding letten is voldoende om OSAS te bedwingen. Na één nachtje slapen met een masker ervaren OSAS-patiënten al dat ze merkelijk beter geslapen hebben. En met een kleine inspanning kan elke trucker wat meer beweging nemen. Het volstaat om de vrachtwagen een kilometer van de woning te parkeren en dat laatste stukje naar huis te wandelen. Als de behandeling is opgestart, kan een chauffeur al na een maand weer een attest van geschiktheid bekomen."

Jan VAN DE POEL
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio