Antwerpse post komt uit de haven

Print
Antwerpen - De Post heeft woensdag haar sorteercentrum in de Antwerpse haven officieel in gebruik genomen. Het verwerkt dagelijks zowat 2 miljoen zendingen voor de provincies Antwerpen en Limburg. Negenhonderd mensen hebben er een dag- of nachttaak aan.
BR>
Het nieuwe postsorteercentrum aan de Noorderlaan vervangt dat van Berchem, dat intussen werd verkocht aan projectontwikkelaar Robelco. Het heeft een oppervlakte van 116.000 m², wat overeenstemt met 18 voetbalvelden.

De zendingen worden er nu nog gesorteerd per postkantoor. Alleen al voor brieven met een standdaardformaat worden daarvoor zes machines ingezet, die per stuk 45.000 brieven per uur kunnen verwerken.

Maar de plannen om verder te gaan, zijn er. "Nog dit jaar willen we starten met proefprojecten met sorteringen per postronde en nadien willen we gaan sorteren tot op het huisnummer", zegt topman Johnny Thijs van De Post. De sortering per huisnummer - waardoor de postbode zelf geen voorsortering meer moet doen - staat op de agenda voor midden 2009.

Het nieuwe Antwerpen X is één van de vijf postsorteercentra in ons land. De andere zijn Gent X en Charleroi X (die in september vorig jaar de deuren openden), Luik (dat volgende week aan de beurt is) en Brussel (dat gerenoveerd wordt). Samen zijn ze het grootste investeringsprogramma dat De Post ooit uitvoerde. Aan het geheel hangt een prijskaartje van bijna 250 miljoen euro.

Sneller

"Ik heb tien jaar in Antwerpen gewoond. Voor mij is dit dus een stukje thuiskomen", zei topman Thijs bij de officiële opening. De operationele opstart ligt evenwel reeds een tijdje achter de rug. Het sorteercentrum aan de Noorderlaan draait al sinds november vorig jaar. Het optrekken van het gebouw vergde 18 maanden. Er ging 6.800 m³ beton en 30.000 ton staal in.

Volgens Thys moet het nieuwe sorteercentrum helpen om de doelstelling om 95% van de brieven al de dag na het posten ter bestemming te krijgen, te realiseren. Nu scoort het bedrijf 92%.

Vanuit Antwerpen X vertrekken dagelijks 59 vrachtwagens naar 134 uitreikingskantoren. Samen zijn die ritten goed voor ruim 500.000 km per maand.

Johan VAN GEYTE
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio