Kankerpatiënt wacht bij tv op therapie

Print
Edegem - Patiënten komen en gaan in een sfeervol, warm kader dat niets heeft van een kankerkliniek. In comfortabele en heldere kamers liggen mensen aan een infuus. Anderen wachten in relaxzetels bij de tv. Dit is het nieuwe dagcentrum van het Universitair Ziekenhuis, dat vandaag officieel wordt geopend.
BR>
Bedoeling van een dagcentrum is dat patiënten zoveel mogelijk in hun thuismilieu kunnen blijven. Op afgesproken tijdstippen komen ze naar het centrum voor hun medicatie en voor controle door de arts. Het gloednieuwe UZA-dagcentrum is dicht bij de hoofdingang gelegen en kan per dag 40 patiënten opvangen in zes kamers - 10 bedden en 7 zetels - en in twee wachtruimten.

"Mensen met alle mogelijke vormen van kanker komen hier terecht, naast patiënten met een bloedziekte", legt hoofdverpleegkundige Ellen De Buysscher uit. "Vier diensten zijn hier samengebracht: de twee raadplegingen oncologie en hematologie én de twee dagopnames."

"Vroeger had je als patiënt een hele kruisweg af te leggen. Je inschrijven, naar de raadpleging, behandeling in de verpleegeenheid, inschrijven voor dagopname, naar de apotheek, je uitschrijven, enz. Telkens op verschillende plaatsen en met wachttijden tussendoor. Veel bijkomende stress dus voor mensen die al zo ziek zijn. In ons nieuwe centrum vind je alles bij elkaar. Dokters en verpleegkundigen werken in dezelfde ruimte."

De dagkliniek is open van 8 uur tot 19.30 uur. Sommige patiënten kunnen al na enkele uren naar huis, andere mensen blijven een hele dag. "De timing en het op elkaar afstemmen van de verschillende diensten - labo, bloedtransfusiecentrum, apotheek, enz. - zijn een ware heksentoer", geeft Ellen toe. "Gelukkig kunnen we beschikken over een speciaal computerprogramma."

Veel emoties

Sommige patiënten zien er blij en opgelucht uit. Hun behandeling lijkt aan te slaan, het gaat de goede kant op. Anderen voelen zich angstig of zitten nog in de fase van de verwerking. Emoties zijn hier nooit ver weg.

"Ons dagcentrum is gericht op een zo goed mogelijke therapie met zo weinig mogelijk neveneffecten", zegt Ellen. "Maar hoe mensen zich voelen - de menselijke omkadering - is even belangrijk. Drie dagen per week bieden vrijwilligsters van de Vlaamse Liga tegen Kanker een luisterend oor aan patiënten die daar behoefte aan hebben."

Een van hen is Sigrid Van Nespen, zelf een oud-verpleegster. "Ik kom hier één dag per week", vertelt ze. "Ik doe dingen waar verpleegkundigen geen tijd voor hebben: luisteren, informatie geven over bijvoorbeeld haaruitval of borstprothesen of gewoon een hand vasthouden. Ik wil een klankbord zijn voor patiënten, ook naar hun familie toe. Het treft me dat op het woord 'kanker' nog altijd een taboe rust. Soms werkt mijn aanwezigheid ook als katalysator voor een gesprek tussen patiënten onderling. Ik doe dit vrijwilligerswerk graag, het geeft je levenswijsheid, vooral omdat je merkt hoe sterk mensen kunnen zijn."

Hoofdverpleegkundige Ellen is dankbaar voor deze hulp. "Kankerpatiënten staan op een kruispunt in hun leven. Dat ze met hun gevoelens, angsten en vragen bij medemensen terechtkunnen, is eigenlijk onbetaalbaar." Jos VRANCKX n www.uza.be n www.tegenkanker.be Hoofdverpleegkundige Ellen De Buysscher en vrijwilligster Sigrid Van Nespen: "Het nieuwe dagcentrum biedt een meer patiëntvriendelijke en comfortabele opvang." Foto Thomas LEGREVE
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio