Passage Fitness lanceert proefproject voor kinderen met overgewicht

Print
Sint-Niklaas - Overgewicht bij kinderen is niet langer alleen een Amerikaans fenomeen. Obesitas vormt ook in Vlaanderen een steeds groter probleem. In Passage Fitness in Sint-Niklaas loopt daarom een proefproject voor kinderen tussen 8 en 11 jaar en tieners tussen 12 en 16 jaar. Bedoeling is om hen van sport te leren genieten en hun zelfbeeld op te vijzelen.
BR>
In Vlaanderen is elf procent van de jongeren onder de 18 jaar te zwaar. In de leeftijdsgroep onder de 10 jaar is dat zelfs veertien procent. Het probleem van overgewicht of zwaarlijvigheid wordt ook in Vlaanderen steeds groter. Te weinig lichaamsbeweging en een ongezond voedingspatroon zijn de belangrijkste oorzaken. De gevolgen voor deze jongeren zijn groot: een laag zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen, kortademigheid en zelfs depressies.

In september is de Sint-Niklase vestiging van Passage Fitness gestart met een proefproject. "Bedoeling is om obese kinderen en tieners op een leuke manier en zonder enige dwang te leren sporten en hen ervan te leren genieten", verklaart Lieselotte Jeangout, de kids-coördinator. "Bewegen is het belangrijkst. Naarmate ze zelf het resultaat ondervinden, op lichamelijk en mentaal vlak, gaan jongeren bijna automatisch hun voedingsgewoonten veranderen. Kinderen hebben een grote behoefte aan beweging, en omdat ouders en scholen hen dat niet kunnen bieden, trachten wij hier wel aan te voldoen. Ouders moeten soms ook opgevoed worden: het gebeurt dat kinderen komen sporten met een halve liter cola in hun tas. Dat kan niet."

Elke woensdagmiddag trekken twee groepjes van zo'n tien kinderen de fitnesszaal in. Op het menu staan kracht- en conditietraining, aerobic, fietsen en yoga. "Sinds we regelmatig sporten, voelen we ons echt beter", vertellen Ellen D'hondt (13) en Cynthia Thienpont (12). "We doen hieraan mee omdat we een mooier figuur willen en om te vermageren. We letten nu ook beter op onze voeding. Het is gedaan met chocolade en snoep. 's Avonds voor tv nemen we een appel. We merken bijvoorbeeld op de fiets dat onze conditie echt beter wordt."

Het project Kids & Teens Fitness Workout loopt momenteel alleen in Sint-Niklaas. Passage Fitness wil het concept op korte termijn in 26 van de 30 fitnessclubs in België introduceren.

Joris VERGAUWEN In Passage Fitness gaan kinderen met overgewicht elke week een uurtje aan de slag. Foto Stefaan VAN HUL
MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio