Sociaal bemiddelaar voorkomt algemene staking bij Mora

Print
Mol - Negen arbeiders van de vriesafdeling van Mora in Mol voerden sinds dinsdag actie. Het conflict dreigde woensdag over te slaan op alle werknemers. Op de valreep bracht de tussenkomst van een sociaal bemiddelaar opnieuw rust in het bedrijf.
BR>
Mora kwam begin vorig jaar in handen van de Nederlandse groep AD van Geloven. De Nederlandse directie maakte de voorbije dagen voor het eerst kennis met het Belgisch sociaal overlegmodel en dat verliep niet zonder problemen.

Het conflict draaide om de hulpmagazijniers die het werk moesten doen van magazijniers. Ze eisten een aanpassing van hun loonschaal en legden dinsdag het werk neer. Woensdag verscherpten ze hun actie. Ze draaiden hun afdeling op slot en blokkeerden de laad- en loskades met auto's. Heel de dag voerden ze actie aan de fabriekspoort. De directie organiseerde als tegenzet een informatievergadering voor al het personeel, maar dat belette niet dat de collega's solidair bleven met de stakers.

"De solidariteit in heel het bedrijf kwam naar boven", zegt Wendy Buedts van ACV voeding en diensten. "Ze wilden allemaal staken en dat wist de directie. Daarom deed die beroep op een externe bemiddelaar. Die zorgde voor de deblokkering."

"Woensdag om 19u bereikten we een mondeling akkoord", zegt Marieke Van Gils van de ABVV-centrale voeding. "Als dat ook nog op papier komt, stoppen we met de actie. Er komt een hogere inschaling van de lonen. Als er een gehele loonclassificatie komt dan bestaat de mogelijkheid dat de werknemers worden uitbetaald met terugwerkende kracht."

Volgens Buedts en Van Gils verliepen de onderhandelingen behoorlijk stroef. "Het was duidelijk dat de directie geen ervaring had met het Belgisch overlegmodel", menen ze.

Alex KESTENS
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio