Walter Vanhencxthoven eerste notaris in gemeenteraad sinds veertig jaar

Print
Herentals - Meer dan veertig jaar na Francis Van Schoubroeck (1920-1993) zetelt met Walter Vanhencxthoven (VLD) opnieuw een notaris in de Herentalse gemeenteraad. De ingeweken Oostendenaar ziet zijn mandaat als een wederdienst aan de Herentalse bevolking.
BR>
Walter Vanhencxthoven twijfelde er niet aan om zijn mandaat op te nemen. "Ik heb een hekel aan politici die hun woord niet houden", zegt hij. "En het zegt me weinig om aan de zijlijn te staan kankeren zonder enig engagement te tonen. Dat is pedant en al te gemakkelijk."

De notaris ziet zijn bijdrage aan de gemeentepolitiek als een wederdienst aan de Herentalse burgers. "Ik heb al veel gekregen van de Herentalsenaars. Als ingeweken West-Vlaming hebben ze me goed opgevangen. Ik kon bij veel mensen terecht voor raad. Daarom wil ik belangeloos iets terug doen."

Het debuterende VLD-oppositielid selecteerde voor zichzelf al enkele punten waarop hij de meerderheid van sp.a en CD&V wil beoordelen. "Ik vind dat de administratie er moet zijn voor de burger, en niet omgekeerd. Dat moet elke bureauchef het gemeentepersoneel op het hart drukken. Zoeken naar oplossingen moet centraal staan in plaats van zich te verbergen achter procedures en reglementen."

Megaprojecten Als gewezen student van de fiscale hogeschool wil de notaris zich ook toespitsen op de gemeentebelastingen. "Alle inwoners zijn gebaat bij een doordacht, zuinig bestuur. Wat hebben ze aan allerlei megaprojecten als ze zelf veel moeten betalen op hun kadastraal inkomen? Het is ten slotte dat laatste dat ze voelen in hun eigen portemonnee."

Algemeen pleit Vanhencxthoven voor een modern management van de stad. "Zo was ik bijvoorbeeld geen voorstander van de bouw van het cultuurcentrum in het midden van de stad. Het wordt gebouwd op echte middenstandsgrond. Zuinig besturen betekent ook goed afwegen wat je doet met je beschikbare ruimte."
Bart LAMERS
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio