Viaduct is plots dicht

Viaduct is plots dicht

Viaduct is plots dicht

Print
Ekeren - Vlaams Gewest neemt minstens vier weken afwatering onder handen Het viaduct van de Leugenberg in Ekeren is minstens vier weken afgesloten voor alle autoverkeer. Politie en district wisten dat er werkzaamheden zouden beginnen in februari, maar werden koud gepakt toen dat gisteren bleek te zijn. En er zitten nog wel meer onduidelijkheidjes in dit verhaal.
BR>
"Wij wisten dat het viaduct tussen Leugenberg en Kloosterstraat ergens in februari zou worden afgesloten voor werkzaamheden, maar dat dat vanaf woensdagmiddag was, wisten we niet", zeggen de Antwerpse politie en het Ekerse districtscollege in koor. "Ofwel werd dat niet overgemaakt aan onze diensten, ofwel veel te laat", vertelt politiewoordvoerder Sven Lommaert.

"Tot mijn grote verbazing is het blijkbaar niet de gewoonte om een exacte startdatum mee te delen", zegt de Ekerse districtsvoorzitter Ronny Kruyniers (sp.a) not amused. "Trouwens, we wisten wel dat de werkzaamheden even zouden duren, maar zeker niet zo lang (zie verder, red.). Dat gebrek aan communicatie! Het gaat hier wel om de hoofdader van Ekeren hé."

"De verkeerspolitie was wel op de hoogte", zegt ingenieur Bart Janssens van het Agentschap Infrastructuur, Wegen en Verkeer (de vroegere Administratie Wegen en Verkeer). "Die zou ook het district in kennis stellen."

Duur

Het volgende misverstand deed zich woensdag rond 16.30u voor. Hoewel het viaduct eerder was afgesloten, reden er toen weer vlotjes auto's over. Janssens kon niet zeggen hoe dat kwam. "Waarschijnlijk hebben automobilisten de signalisatie opzijgezet. Na de spits plaatst de politie de hekken terug", aldus Lommaert bij de politie.

Ook de precieze duur van de werkzaamheden op het viaduct is nog onduidelijk. Vijf weken, mogelijk korter, hoorde Kruyniers van de aannemer ter plaatse. "Normaal vier weken", stelt Janssens pertinent. Laten we het dus maar houden op mínstens vier weken, tenzij het weer daar anders over beslist.

Christophe MATTHIJSSENS Peter DE MEYER

Waarom is viaduct dicht?
"Door de beperkte goot spoelt het water er geregeld de berm van het viaduct weg", weet ingenieur Bart Janssens. "Dat werd tot nu toe telkens tijdelijk hersteld. Nu is dringend een grondige herstelling nodig, want die uitspoelingen zijn te gevaarlijk voor fietsers." Daarom wordt nu over de gehele lengte van het viaduct een bredere goot aangelegd. "Met een aantal kolken", vult Janssens aan. "Die voeren het water via een buis naar onderaan de berm en dus niet meer via het talud zelf."

Fietsers en ook lijnbussen, alternerend, kunnen tijdens het karwei nog wel het viaduct gebruiken, maar autoverkeer wordt verboden. In beide richtingen werd een wegomlegging uitgestippeld via Leugenberg, Klein Heiken, Puihoek, Schriek en Driehoekstraat.

CM, PeDM
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio