Politie en scholen strijden samen tegen gewapende jongeren

Print
Antwerpen - De politie van Antwerpen heeft er geen idee van hoeveel jongeren er gewapend in de stad rondlopen. Wel spreekt ze momenteel met een aantal scholen over een project rond gewapende jongeren.
BR>
De steekpartij in Oostende waarbij de 18-jarige Bart Bonroy het leven liet, doet ook hier vragen rijzen over hoeveel jongeren gewapend rondlopen. En wat blijkt? Daar zijn zelfs bij benadering geen cijfers van. Het gegeven werd vroeger ook niet echt bestudeerd. "Het is onmogelijk te zeggen hoeveel jongeren op straat wapens in hun bezit hebben", geeft politiewoordvoerder Sven Lommaert toe. "Wij kunnen dat gewoon niet controleren."

Dat in middelbare scholen gemiddeld een tot twee scholieren per klas een wapen bij zich zouden hebben, kan dus niet veel meer zijn dan een gerucht, of een ruwe schatting. "De politie kan geen jongeren op straat tegenhouden en fouilleren", zegt Lommaert. "Wij hebben daar de middelen, de manschappen en de bevoegdheid niet voor."

Wel zou de lokale politie van Antwerpen met een aantal scholen samenwerken aan een project rond gewapende jongeren. Maar hier kan Lommaert nog niets over kwijt. "We zitten nog maar in een héél vroege fase van de besprekingen", zegt hij. "Dat kan nog alle kanten uit."

JpdL
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio