Academie blaast oude kunstvorm nieuw leven in

Print
Wilrijk - De afdeling mozaïek van de Wilrijkse kunstacademie bestaat drie jaar. Dat wordt vanaf donderdag gevierd met een tentoonstelling met foto's van meesterwerkjes uit de mozaïekkunst en eigen stukken van de leerlingen.
BR>
De mozaïekafdeling in Wilrijk werd in 2003 bij wijze van experiment erkend door toenmalig minister van Onderwijs Marleen Vanderpoorten. Het is nog steeds de enige in de Benelux. Leraar Gino Tondat onderwijst momenteel 49 studenten, waarvan 80 procent vrouw is. Zestien van de leerlingen komen uit Nederland.

Al drie jaar volgen de studenten workshops tijdens de paasvakantie. Zij trekken daarvoor naar de gerenommeerde mozaïekschool in Spilimbergo in Noord-Italië, waar leraar Tondat destijds zelf zijn opleiding kreeg. De theorielessen over de geschiedenis van de mozaïekkunst krijgen de leerlingen van Griet Ameeu die in de academie ook de restauratietechnieken van schilderijen onderwijst.

Studenten van de academie hebben al drie eigen mozaïeken in het straatbeeld: het Jommekestafereel in de Pater De Dekenstraat, een herdenkingsplaat aan de ingang van cultureel centrum De Kern, en eentje als uithangbord van kledingszaak Unique op de Bist.

Danny Van Assche (CD&V) zal de tentoonstelling in de vroegere gemeentewerkplaatsen in de Valkstraat donderdag om 19.30u officiëel openen. Het wordt meteen zijn eerste optreden als cultuurschepen in de nieuwe legislatuur.

LL
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio