Duizend boeken voor Orangerie

Duizend boeken voor Orangerie

Duizend boeken voor Orangerie

Print
Antwerpen - Sinds woensdag hoeven de leerlingen van het Stedelijk Instituut Buitengewoon Lager Onderwijs (SIBLO) Orangerie in de Biekorfstraat de school niet meer uit om boeken te lenen. Eén lokaal werd namelijk ingericht als schoolbibliotheek. Onderwijsschepen Robert Voorhamme (sp.a) kwam het lint doorknippen.
BR>
Terwijl juffen en meesters de afgelopen dagen druk bezig waren om alle boeken in de kast te zetten, kwamen veel kinderen al eens binnenlopen. "Ze waren nieuwsgierig wat er zou komen. Deze nieuwe bibliotheek leeft echt in de school", vertelt Monik Vanderlooven, leerkracht individueel onderwijs.

Woensdag werd de zachte bank die in de bibliotheek staat al meteen ingenomen door lezende kinderen. "We mogen altijd aan onze meester vragen om hier te komen lezen", vertelt Emine (11). "Die nieuwe grote bieb in de stad kennen we al. Maar nu kunnen we op twee plaatsen boeken lenen." Ook Shushanik (11) heeft een boek vast. "Je leest gewoon op de achterkant waar het verhaal over gaat. Dan weet je of het leuk is of niet."

De bibliotheek heeft op dit moment ongeveer duizend boeken. Bijna allemaal geschonken door Biblionef, een organisatie die in binnen- en buitenland gratis materiaal ter beschikking stelt aan kinderen die onvoldoende toegang hebben tot boeken. "We willen ook de ouders bij de bibliotheek betrekken en geven hen uitleg over de verschillende niveaus. Ook zij mogen boeken komen lenen", vertelt Monik Vanderlooven.

Kinderen die een boek hebben uitgelezen, kunnen met een computerprogramma controleren of ze het verhaal hebben begrepen. "Onze school ligt in een taalarme buurt. Daarom vinden we het heel belangrijk om extra aandacht te besteden aan taalvaardigheid", legt directeur Patrick Huygen uit. Ook schepen Robert Voorhamme (sp.a) die de bibliotheek kwam openen, wees op het belang van taalkennis. "In Antwerpen starten veel kinderen met slechte onderwijskansen. Niet alleen in allochtone gezinnen, maar net zo goed bij kansarme Vlaamse families. Daarom zijn juist in de stad dit soort initiatieven nodig."

Maaike FLOOR
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio