Ekeren kroont eerste koning gansrijders

Print
Ekeren - Er gaan dit voorjaar geen vijf, maar zes polderdorpen uit de bol voor het gansrijden: Ekeren rijdt voor het eerst in 70 jaar opnieuw de gans, op zondag 25 februari. De collega’s van Stabroek, Berendrecht en Zandvliet wachten niet zo lang: zij houden hun koninklijke strijd een week vroeger .
BR>
Wim D’hooge (38) is de kersverse voorzitter van De Lustige Gans, de nieuwe Ekerse gansrijdersvereniging. Ekeren maakt historisch deel uit van de Polder, maar het gansrijden bleef er jarenlang in onbruik. Wel bestaat er het hanenrijden, dat niet te paard maar vanop de fiets gebeurt. De traditie van het echte gansrijden stopte in dit stukje Antwerpen 70 jaar geleden. Nu knoopt Ekeren dus opnieuw aan.

Bij het gansrijden trachten ruiters op boerenknollen een dode gans - die ondersteboven is opgeknoopt - om beurten de kop af te rukken. Wie de kop wegkaapt, is koning gansrijder en bemachtigt zo een ticket voor het keizerrijden, waar alle verenigingen uit de polder samenkomen om de absolute eretitel te bevechten.

De eerste Ekerse koning mag nog niet meedoen met het keizerrijden. Wim D’hooge : "Om te mogen deelnemen aan het keizerrijden, moet je twee jaar bestaan. Het is onze bedoeling om zo vlug mogelijk aan te sluiten bij de andere polderdorpen. Hopelijk kunnen we zo binnen enkele jaren in Ekeren ook het keizerschap organiseren."

Als kind

Toen Wim D’hooge met het Poldermuseum meewerkte aan een tentoonstelling over de geschiedenis van het gansrijden, sloeg bij hem de vonk over. "Als kind ging ik kijken naar het gansrijden in Hoevenen. Ik ben dus wel vertrouwd met het spektakel. Via de opbouw van die tentoonstelling raakte ik opnieuw bezield. Dat mondde uit in de oprichting van De Lustige Gans en een eerste oefenwedstrijd met 14 ruiters. Die wedstrijd leverde ons geen koning, wel een markies op. Zo kunnen we 25 februari toch nog een gekroonde gansrijder uithalen en in het dorp ronddragen."

Er strijden 22 ruiters mee voor de eerste koninklijke titel in Ekeren, strijdperk wordt het Kristus Koningplein. D'hooge: "Rijden op De Markt mocht niet. Dat komt omdat de ordediensten geen zicht hebben op het te verwachten aantal toeschouwers. Hopelijk ziet het Kristus Koningplein die zondag zwart van het volk."

Erik VANDEWALLE

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio