Winkels verhuizen naar de rand

Print
Lier - Net nu het stadsbestuur de hele Antwerpsestraat gaat vernieuwen, trekken enkele winkels weg uit de Lierse binnenstad. Winkelketens komen in de plaats, de zelfstandige ondernemers verdwijnen. Sommigen maakten al sinds de jaren twintig deel uit van de stadskern.
BR>
Na zowat negentig jaar houdt Impuls-Willoqué het stadscentrum voor bekeken. "Met pijn in het hart, maar we kunnen niet anders", vertelt Marianne Willoqué, kleindochter van stichter Paul Willoqué. "Onze winkelruimte op de hoek van de Antwerpsestraat en de Kolveniersvest is te klein geworden. Bovendien hebben we hier te weinig parkeermogelijkheden voor zowel onze klanten als voor onze leveranciers. Op 1 april openen we onze nieuwe winkel, die drie keer groter is, op de hoek van de Mechelsesteenweg en de Onze-Lieve-Vrouwestraat, rechtover de Lintsesteenweg." Het winkelpand aan de Antwerpsestraat is verkocht, maar de huurder is nog niet bekend. De Spaanse winkelketen Zara zou interesse hebben.

Nog een bekende naam die de Antwerpsestraat binnenkort links laat liggen is Marie Fleur. "Op 1 augustus openen we waar nu Stereorama is, dus aan de Spekkestraat vlak naast de Ring rond Lier. Sinds 1990 zitten we in de Antwerpsestraat en vorig jaar hebben we daar nog uitgebreid. Maar hét probleem is de parkeergelegenheid. Ongeveer 82 procent van onze klanten zijn mensen van buiten Lier en die komen bijna allemaal met de wagen naar hier. We horen ze steeds maar zeuren over hoelang ze naar een parkeerplaats moesten zoeken. En eens ze binnen zijn houden ze hun horloge in het oog opdat ze geen parkeerboete zouden krijgen", vertelt Katrijn Verlinden. Waar Marie Fleur nu is, komt de Deense winkelketen Bestseller met als merken Vera Moda, Jack & Jones en Only.

Bij Schoenen Torfs is de beslissing om naar de rand van de stad te verhuizen nog niet gevallen. "Maar we bestuderen deze mogelijkheid", bevestigt Wouter Torfs. Ook hier is een van de redenen het tekort aan parkeerplaatsen. Schoenen Torfs is sinds de jaren twintig in de Lierse binnenstad gevestigd.

Andere winkels die verdwijnen, zijn onder meer Shoes in the Box en Mexx. Die laatste maakt plaats voor DiDi Fashion dat winkels heeft in Nederland, Zweden en Denemarken. Verder hebben we nog weet van enkele winkels die weg willen, maar die konden we woensdag niet meer bereiken.

Robert Vaes, voorzitter van de Middenstandsraad, ziet deze evolutie met lede ogen tegemoet. "Het is jammer dat meer en meer zelfstandige ondernemers uit de binnenstad verdwijnen." Ook Frank Boogaerts (N-VA), schepen van Lokale Economie, deelt die mening. "Gelukkig blijven de meesten toch nog in Lier." Boogaerts erkent dat het gebrek aan parkeerplaatsen in de onmiddellijke omgeving een reden voor de verhuis is.

Chris VAN ROMPAEY
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio