Liezele bewoond in elfde eeuw

Print
Puurs - Bij het uitgraven van een kelder voor de bouw van appartementen aan de kerk in Liezele (Puurs) werd in maart vorig jaar het onderste gedeelte van een waterput blootgelegd. Onderzoek wijst nu definitief uit dat de put uit de late tiende eeuw is en dat Liezele dus toen al bewoond was.
BR>
De rechthoekige waterput onder brouwerij Villers bestond uit eiken planken die op de hoeken vastgehouden werden aan gepunte vierkanten palen. In de put zelf werden, buiten een fragment van een rood gebakken tegeltje, geen vondsten gedaan. Pollenonderzoek, waarmee de fauna uit de tijd van de waterput kan worden onderzocht, was evenwel niet meer mogelijk waardoor het wat gissen was naar de ouderdom van de put. Eerst was er sprake van een middeleeuwse waterput, dan zelfs van een Romeinse.

Om uitsluitsel te krijgen werd het hout dat goed bewaard was gebleven, zorgvuldig vrijgemaakt, opgetekend en onderzocht op C-14-datering (koolstofdatering). "Het onderzoek dat door het Puurse gemeentebestuur werd gefinancierd, leverde een zeer verrassend resultaat op: een datering in de late tiende, vroege elfde eeuw", aldus schepen van Erfgoed Jan Winters (CD&V). "Dit betekent dat de kern van Liezele al in de vroege elfde eeuw, rond het jaar 1.000 dus, bewoond was en dat de steenweg van Puurs naar Londerzeel hoogstwaarschijnlijk ook toen al bestond. "De oudste vermelding van Liezele tot nog toe stamt uit 1138, wat dus ruim honderd jaar na de nu gevonden bewoning is. De waterput is meteen het oudst bewaarde bewoningsspoor in Klein-Brabant dat tot nu toe werd gevonden. Via andere losse bodemvondsten weten we wel dat de bewoning in Klein-Brabant al veel vroeger moet aanwezig geweest zijn (metaaltijden en Romeinse periode), maar sporen van huizen en dergelijke uit die tijd zijn nog niet aan het licht gekomen", vertelt Winters nog.

Ook de noodopgraving op Pullaar die in mei werd uitgevoerd, legde bewoningssporen uit dezelfde periode als in Liezele bloot.

Patrick POPPE
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio