Bekend winkelpand heeft na twee weken al nieuwe eigenaar

't Klakkenhuizeke, een van Mechelens kleinste en bekendste winkelpanden, heeft sinds dinsdag een nieuwe eigenaar. De aanbouw aan museum Schepenhuis, slechts 42 vierkante meter groot, stond bij notaris Paul Schotte te koop voor 220.000 euro.

Sven Van Haezendonck

BR>

Voor de sympathieke hoedenwinkel van Dominique Lemesre (55) is de toekomst onzeker. Zij huurt het pand al dertig jaar en wacht vol spanning af. Dat 't Klakkenhuizeke verkocht is, wist ze woensdag nog niet. "De compromis wordt 16 februari getekend. Wie het gebouw heeft gekocht en wat de plannen zijn, kunnen wij niet zeggen. Dat laten wij over aan de nieuwe eigenaar", luidt het bij notaris Schotte.

De Brusselse familie Lemesre nam de hoedenwinkel in Mechelen in 1978 over van de familie Dewael. Al die jaren bleef Dominique Lemesre het huren. Maar enkele maanden geleden overleed moeder Dewael, de vroegere uitbaatster, en besloten haar drie dochters 't Klakkenhuizeke te verkopen. Na amper twee weken is het Mechelse 'monument' verkocht. "Nu er een nieuwe eigenaar is, hoop ik dat ik mijn winkeltje kan blijven huren. Ik zou hier graag nog een tijdje blijven, tot aan mijn pensioen. Een jaar of tien", zegt Dominique. "Het zou hartzeer doen als ik hier weg moet, ook al hebben wij nog een zaak in de Schildknaapstraat in Brussel en in de Leopoldstraat in Antwerpen."

Dominique heeft het duidelijk erg naar haar zin in Mechelen. "Ik spreek niet zeer goed Nederlands, maar de mensen hier zijn charmant.

Allez, 't Klakkenhuizeke, cela fait partie de la ville hé. Het is een instituut." Klanten verwelkomt mevrouw Lemesre van heinde en ver. "Dit huisje is als het ware een toeristische attractie. Hier komen mensen een hoed of een pet kopen vanuit Sint-Niklaas, Leuven, Limburg en zelfs Nederland omdat daar geen hoedenwinkels meer zijn", vertelt ze. Dat alleen oude heren een hoed kopen, gaat volgens Dominique niet meer op. "Er springen meer en meer jonge mensen binnen. Ze kopen een zwarte pet en vanaf 25 zelfs een echte Borsalino. Een hoed dragen, is in", lacht de uitbaatster van 't Klakkenhuizeke. In het bijna tweehonderd jaar oude gebouw verkopen ze trouwens al hoeden van kort na de Tweede Wereldoorlog. "Rond 1900 waren het twee winkels: eentje met bloemen en een met uurwerken." Sven VAN HAEZENDONCK

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio