Gebedshuis opent in voddenkot

Print
Herentals - Een deel van het legendarische voddenkot in Herentals is opnieuw in gebruik. De Faith Foundation Ministries vormde de snijzaal van de vroegere confectiefabriek om tot een gebedshuis. De West-Afrikaanse volgelingen wijdden hun gebedshuis zondag uitbundig in.
BR>
Het voddenkot in de Markgravenstraat in Herentals heeft een rijke geschiedenis. Victor Peeters, de grootvader van de huidige eigenaar René, startte er in het begin van vorige eeuw een lompenfabriek. Die werd later omgevormd tot een confectieatelier waar in de topperiode meer dan 120 mensen aan de slag waren.

Na een aantal faillissementen gingen de deuren van de fabriek definitief dicht. De bedrijfsgebouwen staan al een tiental jaren te verkommeren. De Faith Foundation Ministries, een kerk met hoofdzakelijk Ghanese en Nigeriaanse volgelingen, liet haar oog vallen op de snijzaal op de bovenverdieping.

De Herentalse afdeling van de kerk huurt de zaal van René Peeters en bouwde ze eigenhandig om tot een gebedshuis. Dat werd zondag uitbundig ingewijd door honderden West-Afrikanen uit heel België.

Eigen zaal

"Vroegen kwamen we bijeen in zaal Nieuwland in de Nederrij", zegt pastor Ben Johnson. "Maar daar zaten we in het vaarwater van allerlei feestjes. Nu hebben we een eigen zaal. We kunnen dus elke zondag gegarandeerd onze vieringen houden. De inrichting en de huur kosten ons heel wat centen. Maar we konden al rekenen op veel gulle giften."

Burgemeester Jan Peeters (sp.a) en zijn echtgenote woonden de openingsplechtigheid bij. Het was een soort verlenging van hun vakantie in Ghana, die ze pas achter de rug hebben. "Ik hoop dat jullie hier even goed ontvangen worden als wij ginder", zei de burgemeester. "Ik hoop dat beide gemeenschappen elkaar beter leren kennen."

"We zijn een open kerk", vulde pastor Johnson aan. "Iedereen, blank en zwart, is hier welkom."

Bart LAMERS
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio