Brug laat Houtvenne koud

Print
Hulshout - Het plan om Hulshout en deelgemeente Houtvenne te verbinden met een brug over de Grote Nete, is definitief opgeborgen. De inwoners van Houtvenne blijken daar niet wakker van te liggen. Is het water te diep?
BR>
"Brug? Welke brug? Komt hier een brug? Waar?" Een lokale bakkersvrouw uit het centrum van Houtvenne valt uit de lucht wanneer we haar over de brug vertellen. Een tiental voorbijgangers reageert op dezelfde manier.

Blijkbaar waren de plannen dat er mogelijk een brug over de Grote Nete zou komen, niet doorgedrongen tot in Houtvenne. Nochtans domineerde het dossier twee decennia de Hulshoutse politiek.

"Het idee om een verbindingsweg aan te leggen tussen Hulshout en Houtvenne rijpte in de jaren 1980 en 1990", herinnert burgemeester Mark Verhaegen (CD&V) zich. "Het groeide vanuit een vraag van heel wat Hulshoutenaars. De uitvoeringsplannen verkeerden al in een ver stadium toen de toenmalige minister van Ruimtelijke Ordening Eddy Baldewijns er een stokje voor stak."

Aan de toog van café Bij Jeanne herinnert niemand zich de plannen. "Ik woon hier al twintig jaar en dit is het eerste wat ik over een brug hoor", bekent een stamgast. Bij Jeanne brandt er vaag een lichtje. "Ik ving er wel eens iets over op. Mijn klanten spreken er alleszins niet over. Ik denk niet dat de mensen van Houtvenne daar wakker van liggen."

Jeugdfuiven

Maar het blijft een raar gegeven dat inwoners uit een deelgemeente niet in het hoofddorp geraken zonder een andere gemeente te moeten doorkruisen. "Als we in Hulshout moeten zijn, steken we in Westmeerbeek of Booischot (Heist-op-den-Berg, red.) de Grote Nete over", vertelt Chiroleider Dries Vaes. "In het tijdperk van de wagen vermoed ik niet dat iemand zich druk maakt om die kleine omweg. Een fietsbrug is hier wel. Die gebruikt de jeugd meestal om naar elkaars fuiven te rijden. Toch blijven we twee aparte dorpen. Ik denk dat iedereen zich hier meer Houtvennenaar dan Hulshoutenaar voelt."

Hoe het ook zij, de brug is definitief van de baan. Er komt alleen een extra fietsverbinding. Ook hierover is het laatste woord nog niet gevallen. De oppositiepartij Groen! vreest dat de fietsbrug en de nog aan te leggen weg daar naartoe de rust van heel wat inwoners zal storen. CD&V daarentegen motiveert dat het net de bedoeling is om met het fietspad het aanwezige natuurschoon te herwaarderen en te promoten.

Stefan LAENEN
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio