Hondenkweker in het nauw

Andy Claes uit Olmen (Balen) opent elke zondagvoormiddag een dierenwinkeltje op het Rondplein in Mol. Tien jaar geleden omzeilde de hondenkweker op die manier het verbod om honden en katten te verkopen op de dierenmarkt. Straks moet ook het winkeltje dicht. Een nieuwe wet wil impulsieve aankopen van huisdieren voorkomen en de toevloed van pups uit de Oostbloklanden stoppen.

BR>

Frans Claes en zijn zoon Andy hebben een hondenkwekerij in de Schootstraat in Olmen. "Wij brengen onze eigen pups aan de man in dit winkeltje op het Rondplein en in een dierenspeciaalzaak in Kwaadmechelen. Daarnaast hebben we ook een marktwagen met alles wat een dierenliefhebber kan wensen", zegt Frans Claes.

Tien jaar geleden huurde Claes een winkelpand op het Rondplein. "Er kwam een verbod op de verkoop van honden en poezen op de dierenmarkt. De verkoop mocht wél in een winkel gebeuren. Elke zondag tijdens de dierenmarkt kunnen de klanten hier terecht. Maar eigenlijk is dit winkeltje veeleer een uithangbord van onze kwekerij. Geïnteresseerde kopers komen gewoonlijk nog eens naar de kennel", zegt Andy Claes.

Vader en zoon betwijfelen ten stelligste dat mensen vandaag nog impulsief een hond kopen. "De goedkoopste beestjes kosten algauw driehonderd euro. Daar denk je wel eens over na, niet?"

Geen communicatie

Dat de overheid iets wil doen aan de Oost-Europese hondjes die in onze contreien verkocht worden, vinden de handelaars terecht. "Maar dan moeten er andere maatregelen komen. Wij kweken onze dieren zelf en zorgen zelf voor de inentingen en de chip. Tussen de aanbieders op het internet zit veel kaf. Daar moet grote schoonmaak gehouden worden."

Frans en Andy Claes klagen ook over de communicatie. "Officieel weten we van niets. Niet wanneer de wet van kracht gaat of wie precies onder de wet gaat vallen. We hopen dat een en ander nog een poosje duurt. We moeten voor dit pand nog drie jaar huur neertellen."

Mil KINNAER

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio