Alle scholen krijgen 'KZ A 5148'

Binnenkort staat het nieuwe boek 'KZ A 5148' van Regine Beer (86) in elke Vlaamse schoolbibliotheek. Dat nieuws kreeg de Antwerpse, die Auschwitz overleefde en sindsdien haar verhaal aan de jeugd vertelt, te horen bij een ontvangst door Vlaams minister-president Yves Leterme.

Patrick Van de Perre

BR>

'KZ A 5148' is het tweede boek met dezelfde titel dat over Regine Beers ervaringen in het vernietigingskamp

Auschwitz verschijnt. Meer dan de vorige keer heeft co-auteur Paul De Keulenaer er een persoonlijk en emotioneel verhaal van gemaakt, waarin Beer beschrijft hoe ze die periode van vervolging en totale ontmenselijking probeert te verwerken.

Toch gaat 'KZ A 5148' niet alleen maar over Regine Beer. Het is ook het verhaal van de duizenden mensen die in de kampen hebben gezeten en het meestal niet konden navertellen. Auschwitz en Beer werden door de Russen bevrijd, maar het concentratiekamp zal de Antwerpse vrouw altijd blijven achtervolgen. En dat is waarover het boek gaat.

Papieren erfenis

'KZ A 5148' vertelt onder meer hoe Regine Beer na het einde van de Tweede Wereldoorlog de draad van het gewone leven weer probeert op te nemen. Een kopje koffie op een terrasje lijkt een godsgeschenk, maar verder leven gaat moeizaam. Herinneringen en nachtmerries zorgen ervoor dat Regine Beer niet kan vergeten. Details uit het dagelijks leven brengen haar soms van het ene op het andere moment terug naar het kamp.

Dat haar boek straks in alle Vlaamse schoolbibliotheken in de rekken staat, stemt Regine Beer tevreden. Want de jeugd is haar belangrijkste publiek. Niet voor niets reist ze het land rond om in scholen te vertellen over het leven en de gruwelen in kampen als Auschwitz.

De zekerheid dat er over niet al te lange tijd niemand meer is die uit eigen ervaring kan vertellen hoe het er in de kampen aan toe ging, maakt het voor Regine Beer des te belangrijker dat het verhaal in ieder geval in boekvorm in de scholen aanwezig blijft. Het is dan aan de leerkrachten om ook iets te doen met die erfenis.

Regine Beer. Mijn leven als KZ A 5148

verschijnt bij Uitgeverij EPO en kost 20 euro.

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio