Provinciale musea niet blij met steekspel achter de rug

Print
Antwerpen - De vier provinciale musea in Antwerpen gaan niet akkoord met het negatieve beeld dat naar boven kwam tijdens de provincieraad donderdag. "Het klopt niet en het zou dom zijn als het aangegrepen wordt om de prille modernisering van de provinciemusea terug te schroeven", zegt Christoph Ruys, directeur van het FotoMuseum.
BR>
Volgens Christoph Ruys hebben zowel het Diamant-, Mode-, Zilver- als Fotomuseum de voorbije jaren goed werk geleverd. Alle vier worden ze geleid door jonge directeurs die nog maar even bezig zijn en nu nog niet mogen worden afgerekend. "We werken alle vier als een autonoom bedrijf met een enveloppe van 200.000 euro waarin investeringen zitten, onderhoud van gebouwen en tentoonstellingen. Toch slagen we er door eigen enthousiasme in om beter te doen dan gelijkaardige Europese collega's. Van alle fotomusea in de ruime regio doet alleen dat van Amsterdam beter dan wij qua bezoekersaantallen."

Ruys wijst ook op de weg die de provinciemusea de jongste jaren hebben afgelegd. "We komen uit de ambachtsmusea. De Antwerpse provincie is de enige geweest die een echt museumbeleid heeft uitgestippeld en haar instellingen een eigen gezicht heeft gegeven. De vier musea hebben een team kunnen opleiden en hebben nu expertise in huis voor de toekomst. We hebben onlangs nog een campagne opgestart als lifestylemusea. En nu zou men al van koers gaan veranderen door bijvoorbeeld het ModeMuseum af te stoten?"

"Weg van eilandjes"

Alvorens met musea te gaan schuiven, pleit Ruys ervoor om eerst met alle betrokkenen rond de tafel te gaan zitten. "Een museumwissel levert geen oplossing. Wél moeten we met alle Antwerpse musea lessen trekken uit de zwakheden en sterke punten van het gezamenlijke project 'De wereld in Antwerpen' in 2006. We moeten nog meer weg van onze eilandjes. Er zijn prachtige gezamenlijke tentoonstellingen te maken over bijvoorbeeld literatuur en fotografie, of volkskunde en fotografie. Nergens zijn er zoveel interessante musea zo dicht bijeen. Laat ons de krachten bundelen in een gemeenschappelijke missie. Alleen zo kunnen we die ene grote tentoonstelling maken waarvoor iedereen naar Antwerpen wil komen."

FH

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio