Kim is eerste brandweervrouw

Het vrijwillige brandweerkorps van Zandhoven is versterkt met vers bloed. De volgende gemeenteraadszitting beëdigt zes nieuwe spuitgasten. Een historisch moment, want met Kim Van Beirendonck (30) heeft de brandweer nu voor het eerst een vrouw in de rangen.

BR>

Ralf Dierckx (19), Sven Coppé (20), Tom Van de Velde (27), Kim Van Beirendonck (30), Kristof Koninkx (30) en Wouter Ypermans (31) hebben een opleiding van 84 uren en een jaar stage achter de rug. "Met succes. Ze zijn alle zes geslaagd", zegt een gelukkige brandweercommandant Ivo Smits, die met het nieuwe sextet nu op 46 gemotiveerde krachten kan rekenen. "Het is vijf jaar geleden dat we nog eens nieuwe brandweermannen aanwierven. Tussen dit en 2012 gaan er jaarlijks mensen op pensioen. We kunnen deze jonge collega's dus heel goed gebruiken."

Ivo Smits is opgetogen dat voor het eerst een vrouw het korps van Zandhoven komt versterken. "Wij hebben geen speciale aanpassingen moeten doen. Onze kazerne was al volledig voorzien op de komst van een vrouw. Kim heeft zelfs een persoonlijke douche! Ze komt trouwens uit een echte brandweerdynastie. Haar grootvader Jules Van Beirendonck was jarenlang brandweerman in Zandhoven. Haar vader Miel is nog altijd een van onze vaste waarden. Pa en dochter kunnen nu samen uitrukken."

Dat brandweerbloed genetisch bepaald is, blijkt bij de andere nieuwkomers. Zo is de vader van Tom Van de Velde sergeant-majoor in het Zandhovens korps en Toms broer onderluitenant. Sven Coppé treedt eveneens in de voetsporen van zijn vader. "Wij hebben een paar sterke brandweerfamilies in Zandhoven", zegt commandant Ivo Smits. "Vanavond trakteren onze nieuwkomers het hele korps op frieten in de kazerne. Hun doop stellen we uit tot deze zomer. Nu is het een beetje koud." De opleiding tot brandweerman- of vrouw wordt vanaf nu opgedreven tot 130 uren.

Kristin MATTHYSSENMeer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio