Jonge verkeerszondaars naar de klas

Een vijftiental jongeren moest zaterdagvoormiddag naar de verkeersles in AC De Zaat. Met die les wil de lokale politie Kruibeke-Temse aan de jongeren duidelijk maken dat ook zij hun verantwoordelijkheid in het verkeer moeten opnemen.

Gert Nobels

BR>

Vorig jaar startte de lokale politie Kruibeke-Temse met het systeem van het jongerenproces-verbaal. Wie zo'n pv krijgt, moet naar de verkeersles komen. Daarmee wil de politie de jongeren zelf met hun gedrag in het verkeer confronteren en ze bewust maken van hun verantwoordelijkheid in het verkeer. Zaterdagochtend vond de eerste verkeersles plaats.

Elke Tempels en Katty De Bruyn van de lokale politie wachtten een vijftiental 12- tot 15-jarige verkeerszondaars op. "We nodigden vooral jongeren uit die zonder verlichting of zonder handen met de fiets reden", zegt Katty De Bruyn. "We gebruiken een computerpresentatie om de kennis van de verkeersregels op te frissen en laten de jongeren ook zelf enkele opdrachten uitvoeren. Alle jongeren die we uitnodigden, kwamen naar de verkeersles. Dat verheugt ons. De dossiers van de jongeren die zouden weggebleven zijn van de les, zouden aan het parket worden overgemaakt."

Drie uur

Bram Van der Biest (15) is een van de jongeren die naar de verkeersklas moest. "De politie hield mij in de Gasthuisstraat tegen omdat het licht van mijn fiets niet brandde", vertelt hij. "Ook een vriend die naast me fietste, moest naar de les komen. Ik vind het niet zo erg om de les te volgen omdat ik er niet alleen zal zijn, al vind ik drie uur wel lang. Ik zal in ieder geval de volgende keer wel twee keer nadenken voor ik het licht van mijn fiets niet meer aansteek."

"Ik moest in de Hoogkamerstraat stoppen omdat ik het licht van mijn fiets niet had aangestoken toen ik naar school reed", zegt Joke Vermeulen (14). "Ik vond dat wel een beetje overdreven, want twee minuten nadat ik moest stoppen, ging de straatverlichting al uit. Drie uur verkeersles is wel lang. In Sint-Niklaas duren verkeerslessen maar een uur. Ik had liever een boete gehad. Dan kon ik nu studeren of naar de tennisles gaan."

Gert NOBELS

Mobiliteit en haven

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio