Werfdiefstallen ware plaag

In Temse werd de voorbije week een bouwwerf vakkundig geplunderd door dieven. Dat was geen alleenstaand feit, zowat elk bouwbedrijf in de regio is al eens het slachtoffer geworden van werfdiefstallen. Om die gestaag groeiende plaag een halt toe te roepen, geeft de Confederatie Bouw tips aan ondernemers.

Roel Van Hofstraeten

BR>

U hebt ze vast wel eens gezien op bouwwerven: van die hijskranen waar 's avonds of in het weekend heel wat materiaal aan hangt te bengelen. Te hoog voor grijpgrage handen die uit zijn op dat vaak dure materiaal. Het is een van de manieren om het alaam veilig te stellen.

"In principe is elk bouwbedrijf al eens bestolen geweest", zegt Johan Wauman, directeur van de Confederatie Bouw Waasland. "Op jaarbasis leiden die feiten tot flinke verliezen voor die bedrijven. Het voorbije jaar signaleerden onze leden ons dat het aantal diefstallen toeneemt. En jammer genoeg: het gros van het gestolen gerief wordt nooit teruggevonden."

Preventie

Preventie is het sleutelwoord om deze stijgende trend een halt toe te roepen. "Wij delen stickers uit aan de bedrijven, zelfklevers die op werfketen worden gehangen en die duidelijk oproepen tot 'registreren, opbergen en afsluiten'. Het is belangrijk dat niets achterblijft op een werf én dat alles achter slot en grendel wordt bewaard."

Stap twee is het registreren van alle materiaal. "Bij het opstarten van een werf raden wij de bouwvakkers aan om een lijst te maken van alles dat wordt gebruikt, liefst nog met een foto van de duurdere stukken. Op die manier zie je na een diefstal snel wat er weg is en krijgt de politie een gedetailleerde lijst van de verdwenen spullen", legt Wauman uit. "En tot slot brachten we ook een folder uit met de tien geboden voor de aannemer, ook weer helemaal in het teken van preventie."

Het kostenplaatje voor de aannemers loopt hoog op, het gebruikte materiaal is immers ver van goedkoop. Kan dat verzekerd worden? "Ja, maar niet tegen diefstal alleen", aldus nog Wauman. "Dat zit ingekapseld in een andere polis, voor machinebreuk of alle bouwplaatsrisico's, om maar twee voorbeelden te noemen. Maar het spreekt voor zich dat de prijs van de polissen stijgt naarmate er meer schadegevallen zijn. Voorkomen is dus de enige boodschap!"

Roel VAN HOFSTRAETEN

Mobiliteit en haven

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio