1/3

Geen rechtszaak tegen trouwkoppels Sint-Niklaas

Er komt geen rechtszaak tegen de koppels die in Sint-Niklaas weigerden te trouwen voor schepen van Burgerlijke Stand Wouter Van Bellingen vanwege zijn zwarte huidskleur. Van Bellingen zelf geeft geen toestemming om de procedure te starten.

Nadat drie bruidsparen de zwarte schepen Van Bellingen (Spirit) wegens zijn huidkleur hadden geweigerd, onderzocht het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) de afwijzingen. Als het CGKR een gerechtelijke procedure start, heeft het de toestemming van het slachtoffer nodig. Van Bellingen is niet geneigd die te geven.

"In mijn omgeving gaan er wel wat stemmen op om door te zetten, maar zelf zie ik dat niet zitten. Dan wordt deze zaak nog meer een symbooldossier. Zo hebben we er al genoeg in Vlaanderen", stelt hij.

Het CGKR kan leven met die persoonlijke beslissing van Van Bellingen. "Wat gebeurd is in Sint-Niklaas, is schandalig. Maar de massale reacties zijn misschien wel belangrijker dan een gerechtelijke actie. Er moet vooral over deze zaak gepraat worden", zegt Jozef De Witte, voorzitter van het CGKR.

De heisa zorgt intussen voor een omgekeerde reactie. Omdat veel bruidsparen er spijt van hebben dat ze niet door hem in de echt verbonden zijn, speelt schepen Van Bellingen met het idee om op 21 maart, de Internationale Dag tegen Racisme, een massatrouw te organiseren op de Grote Markt van Sint-Niklaas. Al wie wil, zou daar dan zijn huwelijk nog eens kunnen overdoen en krijgt Van Bellingen als symbolische gelegenheidsschepen.

Zijn "gewoon trouwboekje" zit ondertussen propvol. Zelfs de aanvragen voor 2008 stromen al binnen.

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio