Asfaltoplichters slaan weer toe

Engelse asfaltoplichters zijn opnieuw op pad in de Kempen. Nadat ze eind vorig jaar waren opgedoken in Dessel en Hulshout, klopten ze donderdagnamiddag aan bij brasserie De Laurier op de Herentalsesteenweg in Herselt. De kok en de kelner roken meteen onraad en verwittigden de politie.

BR>

Roger Stijns en Steven Van Herck waren donderdagnamiddag aan het werk in De Laurier, vlak bij sporthal De Snepkens in Herselt, toen een Engelsman de brasserie binnenstapte. "Hij had bij het langsrijden gemerkt dat de parking is aangelegd met kiezel en bood aan om die heel goedkoop te asfalteren", vertelt Steven Van Herck. "Het was geen onguur type. De man was groot en had bruine krullen en een snor, maar omdat hij gebrekkig Nederlands sprak en me geen kaartje van de zaak kon voorleggen, wist ik dat er iets niet pluis was. Ik legde meteen de link met het artikel over de Engelse asfaltbende dat ik een tijdje geleden had gelezen in

Gazet van Antwerpen

(30 november 2006, red.)

en verwittigde de kok, Roger Stijns, die achteraan aan het werk was. Die belde op zijn beurt de politie."

De Engelsman voelde nattigheid en sloeg op de vlucht. Hij vertrok in een Volkswagen met Duitse nummerplaat, maar omdat die al was doorgegeven aan de politie, werd de man vrij snel gevat en geïdentificeerd. Volgens de beschrijving zou het gaan om een man die eerder al in verband is gebracht met soortgelijke feiten. De politie vermoedt daarom dat het gaat om een bende waarvan de leden elkaar afwisselen.

"Voorlopig kunnen we niets doen behalve alert zijn en mensen waarschuwen voor personen die zich aanbieden als asfalthandelaars", zegt politieagent Roger Puttenaers. "Deze man heeft geen strafbare feiten gepleegd. Het is pas als de asfalt is gelegd, dat kan worden vastgesteld dat de werkzaamheden slecht zijn uitgevoerd en dat het gaat om schraapasfalt, afval dus. Dan kunnen gedupeerden een klacht indienen wegens oplichting." De bende biedt zich voornamelijk aan bij kleine zelfstandigen om asfalt te leggen.

Evi HERMANS

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio