Fons Mees zoekt fietsgenoten voor Compostella

Fons Mees zoekt fietsgenoten voor Compostella

Fons Mees zoekt fietsgenoten voor Compostella

Print
Kapellen - Groene fietser Fons Mees (71) trekt zich het lot van het bedreigde Scheldedorp Doel erg aan. Hij gaat op bedevaart naar Compostella. Op elke overnachtingplaats wil hij in het gemeentehuis pamfletten achterlaten om het 'probleem Doel' in Europa bekend te maken. Fons zoekt nog 'fietsgenoten'.
BR>
Het Scheldedorp Doel dreigt van de kaart geveegd te worden door de uitbreiding van de haven. "Onze beleidsmensen willen dit dorp, dat 700 jaar nodig had om te groeien, vernietigen door er simpelweg een dok over te graven. En de inwoners? Die wil de Vlaamse regering deporteren naar enkele voorbestemde zones!"

Fons Mees is niet mals voor de Vlaamse regering. Als groene activist en medeoprichter van Agalev is de Kapellenaar al heel zijn leven begaan met sociaal groen. Hij is lid van de vzw Red de Voorkempen en nauw betrokken bij de acties die Doel willen redden. Nu wil hij het dorp op de Europese kaart zetten, met zijn fietstocht naar Compostella, een tocht van ruim 2.000 kilometer waarvoor hij nog compagnons zoekt. "Fietsen met een groepje van drie is ideaal", aldus Mees. "Tot nu toe haakten geïnteresseerden af om verschillende redenen. Liefst vertrek ik half mei voor een periode van 30 dagen. Het zou leuk zijn om met zielsgenoten te fietsen, maar dat is voor mij geen must. Terugkomen doe ik met het openbaar vervoer. Voor mij is vliegen geen optie omdat vliegtuigen het milieu te erg belasten."

Apostel Jacobus

Volgens de legende ligt de apostel Jacobus begraven in Compostella. Fons Mees zal dus niet toevallig aan de Sint-Jacobskerk in Kapellen starten. "Dat was vroeger trouwens een van de stopplaatsen op weg naar het Spaanse bedevaartsoord", vertelt hij.

Mees werkt in afwachting van zijn vertrek aan een folder die kort maar duidelijk het probleem van het Scheldedorp Doel schetst. "Vrienden helpen me hierbij. Voorlopig is de folder in het Nederlands en in het Frans. Waarschijnlijk komt er ook een Spaanse versie. Als pelgrim doe je vaste stopplaatsen aan. Op heel dat tracé wil ik in de verschillende gemeentehuizen de folders afgeven en het probleem van Doel bekendmaken. Een volgende stap is de bedreiging van Doel opnieuw op de agenda te zetten van het Europees Parlement", aldus nog de groene pelgrim.

Erik VANDEWALLE

Wie samen met Fons Mees naar Santiago de Compostella wil fietsen, neemt contact op via 0478-62.68.89 of benegro@antwerpen.be.
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio