Al 5 drugsvangsten dit jaar

Print
Antwerpen - Het parket van Verviers heeft een 23-jarige Brasschatenaar opgepakt en diens hasjplantages ontmanteld. En in Antwerpen, Deurne en Schoten haalde de recherche vijf plantages leeg. Daarmee is het gemiddelde van vorig jaar meer dan verpulverd.
BR>
De 23-jarige Brasschatenaar J.V. liep wat knullig tegen de lamp in Lierneux bij Verviers. Hij had in dat dorp van 3.500 bewoners geen rekening gehouden met roddeltantes. De inwoners stelden zich vragen over de va et vient rond de boerderij van J.V. en zijn 33-jarige kompaan.

De twee werden opgepakt nadat de politie duizend plantjes in een schuur had gevonden. De recherche van Verviers speurde verder en vond een plantage met 350 plantjes in een huis van J.V. in Brasschaat. En de twee verdachten hadden nog materiaal klaarstaan om een derde plantage te beginnen. "Het is niet de eerste keer dat we hier in de streek plantages vinden. Normaal ook, we zitten dichtbij de Duitse en Nederlandse grens", aldus substituut Leboutte.

Ook in het Antwerpse komen Nederlandse benden graag over de grens een kweek opzetten, want de controle op (illegaal getapte) elektriciteit is strenger in Nederland en ook de rivaliteit tussen benden speelt een rol.

Intussen hebben ook Belgen gemerkt dat de hasjteelt lucratief is. Met amper honderd plantjes verdien je de investering van 20.000 euro in professionele kweekkamers al terug.

Dat dachten ook een vader en diens 27-jarige zoon toen ze in de Constant Neutjensstraat in Schoten en in twee plantages in de Lange Zavelstraat samen duizend plantjes gingen telen. Ze zijn aangehouden.

Twee Antwerpse broers en hun kompaan liepen begin januari tegen de lamp met plantages in de Boterlaarbaan en de Leeuwlantstraat in Deurne. Daar zijn zevenhonderd planten gevonden. Maar de drie hadden wel pas geoogst.

Crimineel vermogen

Het geld dat ze daarmee hebben verdiend, zullen ze niet kunnen houden. "We berekenen elke keer het crimineel vermogen van zo'n organisatie", zegt parketwoordvoerster Dominique Reyniers. "De oogsten uit het verleden spelen daarin ook een rol. De opbrengsten daarvan worden sowieso verbeurdverklaard." Om daar beslag op te kunnen leggen gebeuren ook patrimoniumonderzoeken. Dan kan je 'dag' zeggen naar je huis en auto.

Met de vijf vangsten die de lokale recherche deze maand al deed, zit ze boven het gemiddelde van vorig jaar. Toen werden 35 plantages ontmanteld. In 2005 waren dat er 43.

Johan VAN BAELEN
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio