Krakers badhuis moeten compromis sluiten met projectontwikkelaar

Print
Antwerpen - De krakers van het badhuis aan de Burchtgracht moeten afspreken met projectontwikkelaar Groep Blijweert wanneer ze het gebouw verlaten. Dat besliste de Antwerpse vrederechter donderdag.
BR>
Over twee weken hebben de krakers en de projectontwikkelaar opnieuw een afspraak met de vrederechter. Die wil dan weten of de twee partijen tot een compromis zijn gekomen. Nu wil de projectontwikkelaar de krakers weg vóór 1 april. De krakers op hun beurt willen pas weg zes maanden nadat de projectontwikkelaar de bouwvergunning heeft ontvangen.

De krakers zijn leden van de sociale organisaties Koevoet en DAK (Daklozen Aktie Komitee). Ze bezetten het badhuis sinds 2000 en organiseren er activiteiten voor daklozen en hulpbehoevenden. "Maar we zijn ook bezorgd om het historisch erfgoed van onze stad", legt Philippe De Craene van Koevoet uit. "Het gaat ons niet om het badhuis zelf, wel om de archeologische waarde van de site rond de Burchtgracht. Groep Blijweert wil ons voor 1 april uit het gebouw. Wij vinden dat de firma eerst een bouwvergunning moet hebben en toont dat ze rekening houdt met de archeologische waarde van deze site. Bovendien hebben we een brief van burgemeester Patrick Janssens. Daarin schrijft hij dat wij vanaf de dag dat hij een bouwvergunning aflevert, nog zes maanden mogen blijven." Maar de krakers willen het conflict niet op de spits drijven. "Misschien vertrekken we al over drie maanden", zegt De Craene. "Da's toch al wat langer dan vóór 1 april."

"Hun bezorgdheid om de archeologische waarde siert de krakers", meent meester Jean-Pierre Westerlinck, advocaat van Groep Blijweert. "Maar in feite lopen onze belangen gelijk. Mijn cliënt is op de hoogte van de historische waarde en houdt er rekening mee in de plannen."

SdK, BVP
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio