District wil gevelreclame laten restaureren

Print
Wilrijk - In de Sint-Bavostraat, schuin tegenover de kerk, merk je op de oude bakstenen zijgevel van het huidige KWB-lokaal nog een vage, geschilderde reclameboodschap uit het begin van de vorige eeuw. Het district beschouwt de gevel met tekst als waardevol erfgoed en onderzoekt of het de letters opnieuw hun boodschap kan laten uitsturen.
BR>
Het is nog nauwelijks leesbaar, maar op de muur staat in grote, vervaagde letters de Franstalige tekst Visitez les Grands Magasins Léonard TIETZ Anvers. De reclame verwees naar de Duitse warenhuisketen Léonard Tietz aan de Meir, waar nu de Inno is gevestigd. Tietz was een Duits handelaar van joodse afkomst. Het warenhuis opende in 1901 en sloot zijn deuren in 1914.

"Die reclamejongens kenden toen al hun stiel", stelt Hugo Cassauwers van de plaatselijke kring voor heemkunde vast. "Je moet weten dat de huidige Sint-Bavostraat, die toen nog Bergstraat heette, meer nog dan de Jules Moretuslei de belangrijkste toegangsweg naar Wilrijk was en ook de meest gebruikte verbindingsweg naar Aartselaar en Hemiksem. De zijmuur waarop de beschildering is aangebracht, was dus de ideale locatie, vlakbij de enige kerk van het dorp en even voorbij het oudste café van Wilrijk, De Kroon. Daar was dus heel wat passage."

Samen met de plaatselijke kring voor heemkunde, de kunstacademie en de bewoners van de aanpalende woning willen districtsvoorzitter Vanderkindere (sp.a) en schepen Gilbert Van Nuffel (VLD) nu onderzoeken of restauratie van deze historische muurreclame nuttig en mogelijk is. "Misschien kan dat meteen een aanzet zijn om in het district de gevelkunst verder te promoten", denkt Vanderkindere al vooruit.

LL

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio