Reintje is weer op strooptocht

Print
Zandhoven - Voor de tweede keer in drie weken tijd werden kippen de kop overgebeten in een ren langs de Molenheide in Pulderbos. "Eerst sneuvelden drie kippen, een parelhoen en twee eendjes. Vanochtend vonden we weer drie afgeslachte kippen en onze haan met overgebeten strot", zegt Annie Ceulemans sip. "Het is echt plezierbijten, want de beesten zijn nauwelijks aangevreten. Doen vossen dat ook?"
BR>
Volgens Geert Bollansée van wildbeheereenheid Zandhovense Heide bestaat er weinig twijfel dat het om vossenschade gaat. "Als er aanbod genoeg is, doodt de vos zijn prooi niet alleen om op te eten. Bovendien zijn de vossen rond deze tijd gekoppeld en houden ze in het gezelschap van een vrouwtje en nog enkele mannetjes nachtelijke strooptochten. Dan gaat het echt om speeljagen. Zelfs al zijn er geen sporen dat de vos onder de draad is gekropen, hij kan gemakkelijk over een omheining van twee meter hoog klimmen. Als je de kippenren overspant met gaasdraad, graven ze een tunnel. Elektriciteit op de draad zetten is één van de weinige middelen om de vos te stoppen, maar dan nog..."

De jacht op de vos is geopend van 1 september tot 15 januari. WBE Zandhovense Heide kon dit seizoen enkele exemplaren schieten, "maar de populatie blijft groeien", weet Bollansée. "Dit jaar was er veel vossenschade, wat eigenlijk gewoon een voortzetting was van de voorgaande jaren. Zandhoven ligt tussen het Zoerselbos en de bossen van het Preventorium, waar niet gejaagd mag worden. Daarnaast is er nog het gebied van Boenders en de uitgestrekte bossen van de Lovenhoek, waar evenmin jacht is. Niet alleen kippen zijn het slachtoffer, ook veldbroedvogels als kievieten en fazanten worden doodgebeten. Op de duur schieten alleen kraaiachtigen en reeën over. Wij zijn al langer vragende partij voor een meldpunt vossenschade bij elke gemeente, zodat de overheid een overzicht krijgt op de totaalschade."

KMa
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio