"Laat provincie synagoge betalen"

Laat provincie synagoge betalen

"Laat provincie synagoge betalen"

Print
Kalmthout - Provincieraadslid Rita Boden (Groen!) pleitte tijdens de begrotingsbesprekingen in de provincieraad voor financiële steun voor de heropbouw van de synagoge in Heide-Kalmthout. Volgens haar zijn provinciale subsidies nodig om het renovatieproject te doen slagen.
BR>
De synagoge in de Leopoldstraat werd in 1928 gebouwd. Hoewel de eerste plattelandssynagoge van ons land er verkommerd bij staat, blijft het een belangrijk symbool voor de joodse geschiedenis in Kalmthout. Vóór de Tweede Wereldoorlog woonden hier ongeveer 700 Joden.

"Sinds enkele jaren zet een Kalmthoutse werkgroep zich in om de synagoge her op te bouwen en in ere te herstellen als symbool van de joodse geschiedenis in Heide", weet Rita Boden, zelf uit Kalmthout en provincieraadslid voor Groen! "Ze spoorden de huidige 62 eigenaars op en overtuigden Vlaams minister Dirk Van Mechelen om een voorlopig beschermingsbesluit af te leveren. Alleen vrees ik dat zij zonder provinciale steun hun plannen niet zullen kunnen verwezenlijken. Daarom pleit ik in de provincieraad voor extra subsidies."

"Een beschermd monument geniet 80% subsidies, maar de restauratiewerken moeten wel eerst uitgevoerd en betaald worden. Hier zou de provincie een financieel steentje kunnen bijdragen. De werkgroep wil van de synagoge een ontmoetings- en tentoonstellingsruimte maken. De synagoge kan ook dienen als uitvalsbasis voor scholen die educatieve projecten opzetten rond de holocaust en racisme. Kortom veelbelovende en ambitieuse plannen die de provincie mee kan realiseren. Althans, daar probeer ik mijn collega's van te overtuigen", besluit Rita.

Stijn DE KONING
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio