Peetvader Falconplein geklist

Print
Antwerpen - Abraham Melikhov (50), vroeger de peetvader van het Falconplein, zit opnieuw in de cel. De Georgische Belg werd op aangeven van de federale politie opgepakt in Litouwen. Melikhov werd hier al meermaals veroordeeld. Hij was betrokken bij prostitutie, mensenhandel, valsheid in geschriften en omkoping.
BR>
De reputatie van Abraham Melikhov - 'Bram' voor de vrienden - is legendarisch. Hij was de peetvader van het Rode Plein, zoals het Antwerpse Falconplein vroeger werd genoemd. Maar wie is deze Georgische Belg eigenlijk? Een ongenaakbare maffiabaas? Een kleine garnaal in het netwerk van 'de grote jongens'? Of gewoon een vies mannetje met een perverse seksuele appetijt?

Melikhov begon zijn 'carrière' als uitbater van een nachtwinkeltje op de Verversrui in het Schipperskwartier. Later opende hij verscheidene winkels op het toen beruchte Falconplein. Vrouwen waren dan al zijn zwakke plek, en hij haalde tal van meisjes naar België. Eerst misbruikte hij ze zelf - 'testen' noemde hij dat - en daarna verkaste hij hen naar parenclubs en bars in het noorden van Antwerpen.

In 1992 liep Melikhov een eerste keer tegen de lamp. De toenmalige BOB vond boven zijn tapijtenhandel niet alleen de groezelige kamertjes waarin hij zijn seksslavinnen opsloot, maar ook zelfgemaakte videofilms waarin te zien is hoe hij hen rauw verkrachtte. De Antwerpse correctionele rechter veroordeelde hem in 1995 tot vierenhalf jaar cel voor mensenhandel. In 1998 werd hij daarvoor in beroep vrijgesproken. Hij uitte ook vele (doods)bedreigingen, onder meer tegen Patsy Sörensen van Payoke en tegen journalisten.

Naturalisatiefraude

In juni 2001 werd Melikhov aangehouden als spilfiguur in een gigantische naturalisatiefraude. Die draaide rond ruim 150 illegale Georgiërs, Russen en Oekraïners met bedenkelijke reputatie, die toch de Belgische nationaliteit hadden verkregen. In dat dossier werden uiteindelijk 171 verdachten, onder wie een ambtenaar van de Kamer, voetballers als Mornar en Dragutinovic, en Melikhov zelf naar de strafrechter verwezen.

De raadkamer liet Melikhov in maart 2002 in deze zaak vrij, na een voorlopige hechtenis van tien maanden. In maart 2006 kreeg hij in het dossier van de naturalisatiefraude bij verstek drie jaar cel voor valsheid in geschriften en omkoping van ambtenaren. De zaak loopt nog in beroep. Ook in december 2004 was Melikhov al bij verstek veroordeeld, toen tot vier jaar cel voor verkrachting, prostitutie en mensenhandel.

Zopas kon het Fugitive Active Search Team (FAST) van de federale politie de voorvluchtige eindelijk lokaliseren. Melikhov woonde in Vilnius, de hoofdstad van Litouwen, in een appartementsgebouw waar in de kelder - toeval of niet - een seksshop was gevestigd. Daar werd hij dinsdag opgepakt door de Litouwse politie. België start nu de procedure voor zijn uitlevering.

CM,JVB,BVP
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio