Chauffeur verongelukte bus biedt excuses aan

Print
Aartselaar - "Wat er is gebeurd, is ook voor mij een nachtmerrie. Ik wil me excuseren bij alle passagiers en hun familieleden", zegt Henri Taling.
BR>
De 53-jarige Taling viel zondagochtend wellicht in slaap toen hij met een bus vol toeristen op weg was naar België. Het ongeval in de buurt van het Duitse Würzburg maakte dertig gewonden, van wie sommigen er erg aan toe waren.

Taling, die vroeger chauffeur was bij De Lijn en sinds acht jaar voor Reizen Lauwers in Boechout werkt, is er het hart van in. "Ik besef dat sommige slachtoffers zware letsels zullen overhouden aan het ongeval", zegt hij. De man wordt momenteel begeleid door een psycholoog en hoopt zo snel mogelijk weer zonder schrik achter het stuur te zitten. Hij heeft in al die jaren nooit een zwaar ongeval gehad en voelt zich gesterkt door de tientallen brieven die hij kreeg van toeristen die ooit met hem op reis gingen.

Fortis, de verzekeringsmaatschappij van het busbedrijf, laat intussen weten dat alle slachtoffers snel en correct zullen worden vergoed. Volgens een eerste raming bedraagt de schadeclaim meer dan een miljoen euro. Donderdag is opnieuw een slachtoffer gerepatrieerd. Er liggen nu nog drie landgenoten in Duitse ziekenhuizen.

Meer controles

In 2006 werden door de diensten van minister van Mobiliteit Renaat Landuyt (sp.a) 4.353 autobussen gecontroleerd, 45% meer dan in 2005 (2.998). Er werden 144 processen-verbaal opgesteld, tegen 106 in 2005. Dat zei Landuyt donderdag in de Kamer, waar hij werd ondervraagd over het busongeval in Duitsland. Daarnaast controleerden Landuyts diensten ook 251 transportbedrijven, 89% meer dan in 2005. Het aantal pv's bedroeg hier 102, tegen 57 in 2005. Landuyt beklemtoonde dat 10% van de controles op de weg bij autobussen gebeurt, terwijl het personenvervoer slechts 5% van het totale transport vertegenwoordigt.

Na het ongeval in Duitsland werd ook de firma Lauwers gecontroleerd. Alle tachograafschijven van augustus tot eind december 2006 werden nagevlooid en er werden vier pv's opgemaakt voor overtreding op de rusttijden. Volgens Landuyt is dat "op een totaal van 40 bestuurders weinig".

TG, JDW
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio