Kraan slaat op hol

Kraan slaat op hol

Kraan slaat op hol

Print
Boom - Een kraanonderdeel van 25 viel donderdagmorgen van een vrachtwagen op de A12 ter hoogte van Boom. Als bij wonder raakte niemand gewond. Het gevaarte heeft de hele voormiddag de Rupeltunnel versperd, met een enorme verkeersknoop tot gevolg.
BR>
De vrachtwagen verloor zijn lading omstreeks 5.30u in de Rupeltunnel in Boom. "De vrachtwagen is beginnen slingeren en het stuk van 25 ton is eraf gevallen. Dat heeft de rijweg beschadigd. Als bij wonder raakte niemand gewond. Ook de chauffeur mankeert niets. Het stuk was zo groot dat wij ons de hele voormiddag heel klein hebben gevoeld", legt de Boomse brandweercommandant François Van den Eynde uit.

Het gevaarte was moeilijk te takelen. "Het was te zwaar voor de twee toegesnelde hijskranen. Grotere hijskranen geraakten niet in de tunnel. Daarom hebben we het onderdeel in twee stukken moeten demonteren. Tegen de middag was de rijweg weer vrij", vervolgt Van den Eynde.

Al die tijd moest het verkeer over één rijstrook. Een halfuurtje werden alle rijstroken zelfs gesloten voor de takeling. Autobestuurders moesten op dat moment richting Antwerpen aanschuiven op de A12 vanaf Londerzeel en ook op de N16 en de N17.

BASF Het onderdeel was bestemd voor de bouw van de revolutionaire nieuwe fabriek van de Antwerpse chemiereus BASF. Het beschadigde stuk maakt deel uit van een van de grootste kranen ter wereld, waarvan er slechts enkelen ooit gemaakt zijn. Het gevaarte heeft volgens de technische fiche een hijsvermogen van zo'n 1.250 ton.

Voor de firma Sarens, dat eigenaar is van de kraan, is het ongeluk slecht nieuws. "De onderdelen komen van onze hoofdzetel in Wolvertem. De schade aan het mastdeel kan hersteld worden, het gaat om een massieve structuur die niet zo snel beschadigd raakt. Het ongeluk zal dan ook geen vertraging van de projecten bij BASF veroorzaken. We zijn onze twee grootste kranen daar aan het opstellen", vertelt Greet Massart van Sarens.

Bert PROVOOST
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio