Leerlingen verkopen eigen producten in shoppingcentra

Print
Sint-Niklaas - In de Vrije Technische Scholen VTS Sint-Niklaas hebben de leerlingen drie miniondernemingen opgestart. Ze maken hun eigen producten die ze achteraf zelf aan de man moeten brengen. Zaterdag 3 februari staan ze net als hun collega's van andere scholen met hun koopwaar op een verkoopsdag in het Waasland Shopping Center.
BR>
"Het verschil met veel andere miniondernemingen is dat onze leerlingen zelf hun koopwaar produceren en verkopen, bij andere studenten gaat het vooral op inkoop en verkoop", legt technisch adviseur Paul Rossier uit, hij coördineert de mini's bij VTS. "Vroeger maakten onze leerlingen in het laatste jaar een geïntegreerde proef, bij de afdelingen hout en bouw hebben we ons dit jaar aan een minionderneming gewaagd. Het resultaat daarvan valt zo goed mee, dat we overwegen om vanaf volgend jaar in alle richtingen de geïntegreerde proef te vervangen door een mini."

In de afdeling hout kwamen twee ondernemingen: de Woodpeckers en Induhout. Bij de scholieren van de bouwafdeling werd het Decobouw VTS. Ze zijn allen heel enthousiast. "Wij hebben onder andere een fruitschaal in de vorm van een appel gemaakt, zoiets kun je niet overal kopen", legt Pieter Maes (19) uit. Hij is gedelegeerd bestuurder van de Woodpeckers, maar staat tijdens de productie ook tussen zijn medestudenten.

Bladnerven

"Wij hebben eerst gebrainstormd over onze mogelijkheden en dan hebben we een marktonderzoek uitgevoerd", vertelt Jeroen Verbeke (18) van Decobouw. "We stelden vast dat heel wat brievenbussen in slechte staat waren en daarom is dat een van onze producten geworden. We werken wel op bestelling. Eigenlijk kan elke klant ons ook vragen om iets speciaal voor hem te maken. Zo hebben we al eens stoelen voor een bedrijf gemaakt. Verder hebben we betonnen schalen met echte bladnerven in en gipsen beeldjes."

Jeroen Verbeke heeft de smaak echt te pakken. Wanneer hij afgestudeerd is, wil hij graag verder gaan studeren en daarna een eigen zaakje opstarten. "De leerkrachten zeggen dat ik de groep goed kan sturen. Het is wel leuk om te horen dat je er de capaciteiten voor hebt, dat motiveert enorm," zegt hij.

Ook Steven Callens (20) van Induhout heeft al heel wat geleerd. "Je staat meteen met je voeten in de praktijk. Zelf ga ik niet meer verder studeren, denk ik. Ik hoop in de schrijnwerkerij van familie aan de slag te kunnen."

Raf MOORTGAT
MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio