Met microscoop naar Lima

Print
Olen - Louis Neyens (65) uit Olen vertrekt op zondag 4 februari voor drie weken naar de universiteit van Lima in Peru. Hij bouwt er een oude microscoop van drie ton op die de Antwerpse Universiteit heeft geschonken. De microscoop moet het fundamenteel onderzoek daar ondersteunen.
BR>
Louis Neyens is een ervaren technicus. "Ruim dertig jaar werkte ik in het SCK (Studiecentrum voor Kernergie, red.)<:I> in Mol als technicus in de microscopie", vertelt Louis. "Dat waren gigantische toestellen. Zo kan de miscroscoop die ik in Lima opbouw maar liefst 500.000 keer iets vergroten. Die toestellen werken ook niet op licht, maar op 100.000 volt. Daardoor kan de inwendige structuur van materialen bestudeerd worden."

De voorbije maanden ontmandelde Louis Neyens in België de drie ton wegende microscoop zorgvuldig. Op vijf pallets werd het toestel met de boot naar Peru gestuurd. Nu wacht het in Lima op de wederopbouw.

"Het wordt geen gemakkelijke klus", weet Louis. "Het is een echte uitdaging, maar daarvoor doe ik het. Ik bouw de microscoop samen met de mensen die hem ginder moeten onderhouden. Op die manier leren zij er ook mee werken."

De Olenaar hoopt de klus in een goede week te klaren, zodat hij ook nog iets van Peru zelf kan ontdekken. "Echte problemen verwacht ik niet", lacht Louis. "Ik heb het toestel in de Antwerpse universiteit al een keer volledig uit elkaar gehaald en weer opgebouwd. In Peru heb ik maar een minimum aan materiaal om aan onverwachte problemen het hoofd te bieden."

"De Universiteit van Antwerpen herbergt een van de meest excellente onderzoeksgroepen in de elektronenmicroscopie", vult professor Dirk Van Dyck aan. "Wij hebben beloofd om de opleiding van de mensen in Lima te verzekeren. Een van hun onderzoekers schrijft hier nu trouwens zijn doctoraat."

Hulpgoederen

Het project krijgt financiële steun van de vzw Centro Andino, opgericht door Dirk Van Dyck zelf en enkele Zuid-Amerikaanse studenten van de Antwerpse Universiteit. "Mijn broer Ludo is de voorzitter. Wij sturen bijna maandelijks containers met hulpgoederen op. Alles wordt gefinancierd met giften en met de opbrengst van spullen die de vzw op rommelmarkten verkoopt. Het opsturen van de microscopen naar Lima betaal ik van mijn academisch krediet op de universiteit. Dat sprokkel ik bijeen met mijn consultaties voor bedrijven."

Louis Neyens en Dirk Van Dyck hebben de handen in elkaar geslagen met als doel in Lima een toplabo uit te bouwen. "Dat moet de kwaliteit van de plaatselijke materialen verhogen en op termijn de welvaart in Peru verbeteren", besluit professor Dirk Van Dyck.

Rudi VAN HOUDT
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio