Intensys wekt energie op

Print
Arendonk - Intensys uit Arendonk brengt als enige in Europa bedrijfsklare alkalische brandstofcelsystemen op de markt. Dat is een techniek waarmee elektriciteit en warmte worden opgewekt met behulp van waterstof en zuurstof.
BR>
"Om alle misverstanden uit de wereld te helpen: wij halen geen energie uit water", zegt zaakvoerder Jef Spaepen (33) van Intensys. "Brandstofcellen zijn een elektrochemisch systeem waarmee waterstof en zuurstof worden omgezet in elektriciteit, warmte en onschadelijke waterdamp. Zuiver water is dus de enige afvalstof."

Daardoor zien velen alkalische brandstofcellen als de meest belovende duurzame energietoepassingen van de toekomst. Andere voordelen van het systeem zijn de geruisloosheid, het hoge rendement, een lange levensduur en weinig onderhoud. De brandstofcellen blijven werken zolang er waterstof wordt toegevoegd. En dat is er, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen als olie en steenkool, nog genoeg op en rond onze aardbol. Waar wachten we dan nog op om het op grote schaal te gebruiken?

"De systemen die werden ontwikkeld, hebben maar een elektrisch vermogen tot zes kilowatt", verduidelijkt Jef Spaepen. "Momenteel kunnen we dat al gebruiken als noodstroomgenarator en bij telecommunicatietoepassingen in computercentra en serverinstallaties. Later is het de bedoeling om ook de stap te maken naar huishoudelijke stroom- en warmtevoorziening. Maar voor grote industriële toepassingen is het systeem te beperkt."

Living Tomorrow

Het is niet toevallig dat een Kempens bedrijf als eerste met alkalische brandstofcellen op de markt komt. Het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol werkt al sinds de jaren zeventig aan de ontwikkeling ervan. Intensys werkt bovendien al twee jaar nauw samen met de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) in Mol. Dat is het grootste Vlaamse onderzoeks- en ontwikkelingscentrum op het vlak van energie en leefmilieu. VITO optimaliseert de techniek verder en helpt het wereldwijd te introduceren.

De eerste praktische toepassingen van Intensys zijn te bewonderen op het derde innovatieproject Living Tomorrow in Vilvoorde, dat op 1 maart 2007 de deuren opent.

Dirk STERCKX
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio