Sus Breugelmans eerst socialistische schepen

Print
Turnhout - Heel fier verkondigden de sp.a-onderhandelaars na het afronden van de coalitiebesprekingen in Turnhout dat hun partij voor het eerst in de Turnhoutse geschiedenis deel uitmaakte van de bestuursmeerderheid. Maar de socialisten vergissen zich.
BR>
Dimitri Gevers en Peter Segers schrijven dan toch geen geschiedenis. Ze zijn niet de eerste socialistische schepenen in Turnhout. Die eer komt toe aan Sus Breugelmans. Hij was de allereerste socialist die het in Turnhout tot schepen schopte.

Gewezen bestendig afgevaardigde Frans Van Gael, die donderdag 86 is geworden, was een petekind van Sus Breugelmans. "Mijn nonkel is schepen geworden na de bevrijding", herinnert hij zich. "Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren er geen gemeenteraadsverkiezingen georganiseerd. Sinds 1941 maakte de Duitsgezinde Florent Devolder, een schilder die ik goed heb gekend, wel deel uit van het schepencollege. Na de bevrijding is hij uit het schepencollege verdwenen. Ik geloof dat de gouverneur hem heeft geschorst wegens collaboratie. Het stadsbestuur besliste daarna om, tegen de gebruikelijke procedure in, het oudste lid van de gemeenteraad in het schepencollege op te nemen. Dat was de socialist Sus Breugelmans."

Frans Van Gael herinnert zich niet welke bevoegdheden de eerste socialistische schepen had. Hij heeft niet lang van zijn status kunnen genieten, want na de volgende gemeenteraadsverkiezingen in oktober 1946 kreeg Turnhout opnieuw een homogeen CVP-bestuur. "Het was in die tijd te moeilijk om de CVP-hegemonie te doorbreken", zegt Frans. "Maar dat een socialist schepen is geweest, kan ik bewijzen. Zijn naam staat in het lijstje van schepenen in het boek Groei van een stad."

Van Gael kreeg de politieke microbe van zijn peetoom, maar ook van zijn vader. "Hij is ook enkele keren verkozen, maar heeft nooit kunnen zetelen in de gemeenteraad omdat zijn schoonbroer Sus Breugelmans voorrang had."

GVN
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio