De Vleugel ondergaat facelift

Print
Meerhout - Een industrieel schildersbedrijf uit Olen is het oorlogsmonument De Vleugel in Meerhout-Zittaart een grondige poetsbeurt aan het geven. Het chemisch bedrijf ExxonMobil viert zijn dertigste productiejaar in Meerhout en betaalt daarom de opsmuk van het staartstuk van de gecrashte bommenwerper.
BR>
De Vleugel in de afgelegen straat De Donken laat weinig passanten onberoerd. Het monument bestaat uit een overgebleven staartstuk van een Britse bommenwerper die op Valentijnsdag in 1943 neerstortte. De Wellington stortte neer in een veld tussen Genebroek en De Donken. Drie van de zes bemanningsleden kwamen om. Een van de overlevenden is nu nog steeds in leven.

De Duitsers vergaten het staartstuk op te ruimen. Twee gemeentebedienden verstopten destijds de herinnering in een nabijgelegen boerderij. De Vleugel kreeg in 1972 een plaatsje als bescheiden monument.

F16-piloten

Het indrukwekkende staartstuk staat enkele dagen in de steigers. De specialisten van de firma MISS uit Olen zorgen ervoor dat De Vleugel minstens tien jaar weer en wind kan doorstaan.

"Dat was nodig, want mos en roest hadden hun sporen nagelaten op het staartstuk en de stenen sokkel. De schilders verwijderden de vuiligheid met een speciaal middel", verduidelijkt Staf Lievens van Verbroedering Oud-strijders Meerhout. Deze vereniging herdenkt sinds 1980 jaarlijks op Valentijnsdag de slachtoffers van de ramp.

"De Vleugel is in de vliegenierswereld erg bekend. Jaarlijks leggen F16-piloten bloemen aan de sokkel", vertelt Staf Lievens. De vorige renovatie van De Vleugel dateert van 1991.

Willy VAN DEN BERGH
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio