Propop wint cultuurprijs

Print
Turnhout - De stad Turnhout heeft het poppentheater Propop bekroond met de stedelijke cultuurprijs. Het gezelschap bestaat al dertig jaar en geeft jaarlijks zo'n driehonderd voorstellingen.
BR>
Een zeskoppige jury kent de cultuurprijs elke twee jaar toe. Propop krijgt de prijs omdat het gezelschap begon als eenvoudige handpoppenkast en uitgroeide tot een uniek poppentheater voor peuters, kleuters en jonge kinderen. Jaarlijks genieten meer dan duizend kinderen van de voorstellingen.

Ruud Alles staat al dertig jaar aan het hoofd van het theatergezelschap. Hij is heel tevreden met deze prijs. "De cultuurprijs is de bekroning van mijn theatercarrière. Ik heb de techniek geleerd tijdens korte toneelopleidingen. Mijn ervaring heeft die techniek verder aangescherpt. De meeste poppenspelen creëer ik zelf. Ik maak de teksten, componeer de liedjes en acteer. Maar Propop bestaat voor de rest uit een hele ploeg. Mijn dochter Charlotte speelt onder andere mee. Zij studeerde aan het Hoger Instituut Sint–Lukas in Brussel. Paul Wouters, Denis Oris en Gelinde Hoskens werken ook nog mee."

Tienertheater

Jaarlijks brengt het poppentheater zo'n 150 opvoeringen in de eigen zaal op de Steenweg op Oosthoven in Turnhout. Het gezelschap doet ook nog 200 verplaatsingen, meestal naar scholen in Vlaanderen en Nederland.

Propop zet naast het poppenspel ook tienertheaterproducties op touw. Dit seizoen is dat Ikke, een theaterstuk zonder woorden. Vorig jaar speelde de jeugd 14 Volt. De prijsuitreiking vindt in de loop van het jaar plaats.

FDC

014–42.33.22, www.propop.be
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio