'Magische koeien' in Geel

'Magische koeien' in Geel

'Magische koeien' in Geel

Print
Geel - 100.000 bussen melk uit één koe: de zwartbonte koe Feltonca van het melkveebedrijf van Marcel Heylen uit Geel overschreed in januari deze magische grens. Opmerkelijk is dat moeder Carine in september 2002 eveneens de productie van honderd ton melk rondde.
BR>
Moeder en dochter produceren elk meer dan 100.000 kilogram melk Het melkveebedrijf Keur Holsteins van Marcel Heylen aan Larumsgoor in Geel-Larum telt meer dan honderd dieren, waarvan een veertigtal dient voor de melkproductie. "Een koe melken die de kaap van 100.000 kilogram bereikt, is de droom van iedere melkveehouder. Twee koeien fokken die honderd ton melk leveren, is een hele prestatie. Wanneer die twee koeien dan nog moeder en dochter zijn, wordt het echt wel uitzonderlijk. Zeker als je weet dat een koe in Vlaanderen gemiddeld 25.000 kilogram melk in haar leven geeft", glundert de melkveehouder.

Feltonca had negen lactaties nodig vooraleer ze aan het magische getal kwam. Een lactatie is de periode dat een koe melk geeft na het kalven. De succeskoe realiseerde de productie op 3.023 dagen met een gemiddelde dagproductie van 33 kilogram. De sector telt de melkproductie in kilogram omdat het gewicht aan vet en eiwit van groot belang is.
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio