Lokaal talent bijt de spits af

Print
Beveren-Waas - Een vrijdag de dertiende mag dan als een ongeluksdag beschouwd worden, voor cultureel centrum Ter Vesten in Beveren moet vrijdag 13 april een hoogdag worden. Dan gaat de musical Jane Eyre in première. "De musical wordt voor het eerst op het vasteland en voor het eerst in het Nederlands opgevoerd", benadrukt directeur Rik Van Daele van Ter Vesten.
BR>
In december 2004 al werd de aanzet gegeven voor de productie van Jane Eyre. "Dat was naar aanleiding van een vergadering ter voorbereiding van de tiende verjaardag van Ter Vesten", schetst Van Daele. "Toen werden plannen gesmeed voor een productie in opvolging van Reynaert De Vosical. Eén jaar later was het zeker dat we Jane Eyre zouden opvoeren. Op 11 februari 2006 vond de eerste auditie plaats. Vorig jaar waren er al dertig repetities. Dit jaar staan er vijftig gepland."

De productie in Ter Vesten is niet alleen opmerkelijk omdat het de eerste Nederlandstalige opvoering van Jane Eyre is. De adembenemende navertelling van het klassieke werk van Charlotte Brontë is ook een lokale creatie, waaraan tientallen leden van Beverse verenigingen zowel voor als achter de schermen meewerken. "Stuk voor stuk amateurs", benadrukt regisseur Ronny Verheyen. "Het is een voorrecht om deze musical te mogen spelen. Eenmaal Jane Eyre als opvolger van Les Misérables of Phantom zijn intrede doet in de grote theaters op het vasteland, zal het voor amateurgezelschappen onmogelijk zijn om dit werk nog op te voeren. In Beveren maakt de samenwerking van de verenigingen dit mogelijk."

Hoofdrollen ontdubbeld

De regisseur opteerde voor een ontdubbeling van de hoofdrollen. Zo nemen Ilse Vaerendonck en Ellen Vandervieren als Jane Eyre elk de helft van de tien geplande voorstellingen voor hun rekening. "Er kwam bij de audities zoveel talent naar boven dat er beslist is om zoveel mogelijk mensen op de scène te zetten. Door de ontdubbeling kunnen we hen een beetje sparen, want het is niet evident voor amateurs om tien voorstellingen in drie weken te spelen", zegt Verheyen.

De hoofdrolspeelsters zijn gepassioneerd door muziek en volgden of volgen zangles aan de Beverse academie. "Voor ons is de musical een grote uitdaging en een fantastische ervaring", zeggen Vaerendonck en Vandervieren breed glimlachend. "We staan achter de opsplitsing van de rollen. Dat kan belangrijk zijn als een van de acteurs iets overkomt. De musical rond het universele thema van de liefde richt zich tot jong en oud. De muziek is toegankelijk en blijft hangen. We verwachten enthousiaste reacties van het publiek."

Yves VREBOS

Jane Eyre in CC Ter Vesten, Zwarte Dreef 2, Beveren op 13, 14, 20, 21, 17, 28 en 29 april om 20u en op 15 en 22 april om 15u. Bij succes is er ook een opvoering op 30 april om 20u.

Kaarten: 13 euro, -26, +55 en groepen: 11 euro, abonnees Ter Vesten Waccobons: 10 euro, vrijetijdspas: 2,50 euro.

Info en tickets: 03-750.10.00. Vanaf 15 februari: www.janeeyre.be.
MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio